Saptamana 20 de sarcina

In saptamana a 20-a de sarcina se poate spune oficial ca esti la mijlocul perioadei de graviditate. Timpul a trecut repede, nu-i asa? Daca nu ai aflat pana acum sexul bebelusului tau, cu siguranta il vei afla in aceasta saptamana la ecografia de morfologie fetala din trimestrul 2 si te poti gandi deja la un nume potrivit pentru el.

Cat de mare este bebelusul la 20 de saptamani?


Bebelusul este de dimensiunea unei banane medii sau a unui pepene galben micut, cantareste aproximativ 300 de grame si are o lungime de 25 de centimetri, masurat din varful capului pana la calcaie. Desi este inca devreme, unele mamici pot simti cand stau linistite pe pat primele miscari ale bebelusului.

Prin ce transformari trece bebelusul?

  • Deoarece inghite din ce in ce mai mult lichid amniotic, din aceasta perioada incepe sa se formeze meconiul, acesta fiind primul scaun al copilului dupa ce se va naste.
  • Daca ai o fetita, uterul ei este complet format in aceasta saptamana, insa canalul vaginal abia acum incepe sa se formeze. De asemenea, la nivelul ovarelor se gasesc aproximativ 7 milioane de ovule, numar care se va reduce la nastere, la aproximativ 2 milioane.
  • Daca ai un baietel, testiculele lui incep incet-incet sa coboare din abdomen, desi mai e cale lunga pana cand vor ajunge in scrot, in ultima perioada a sarcinii.
  • Protejata de vernix, un invelis albicios, pielea bebelusului isi pierde treptat aspectul transparent si devine mata. In curand ea va fi formata din toate cele trei straturi.
  • Bebelusul este foarte activ in burtica: face tumbe, isi suge degetul, sughite, se joaca cu cordonul ombilical.

Ce simptome experimentezi in aceasta saptamana?

Se poate spune despre aceasta saptamana ca este una dintre cele mai linistite din perioada de graviditate. Burta nu este atat de mare incat sa ai dureri incomode de spate, te-ai ingrasat in jur de 4 kilograme, ai multa energie si iti poti continua nestingherita activitatile de zi cu zi. Cu toate astea, simptomele neplacute se fac, totusi, simtite. Care sunt acestea?

Scurgerile vaginale, crampele musculare, arsurile gastrice, indigestiile, senzatia ca nu respiri cum trebuie, edemele, constipatia, insomniile, si uscarea pielii pot fi unele simptome pe care le poti experimenta in aceasta perioada. Incearca sa iti cumperi incaltaminte cu un numar mai mare, talpa femeii creste cu un numar in perioada de graviditate. De asemenea, poarta haine comode, evita sutienele prea stramte, mergi la inot, mananca natural si sanatos, iesi la plimbari si evita cat de tare poti sedentarismul.

Incepand cu aceasta saptamana este normal sa te ingrasi 400-450 de grame pe saptamana. Daca inainte de sarcina erai supraponderala, atunci ar trebui sa te ingrasi mai putin.

Femeia care este deja supraponderala in momentul in care ramane insarcinata ar trebui sa fie mai atenta la alimentatie si nu ar trebui sa se ingrase mai mult de 10-11 kilograme pana la sfarsitul sarcinii. Pe de alta parte, o femeie foarte slaba se poate ingrasa si 18-19 kilograme in perioada sarcinii, kilograme importante pentru a avea o sarcina sanatoasa.

La femeile care au o talie normala si nu sunt nici prea grase nici prea slabe este normal sa acumuleze in sarcina intre 11 si 15 kilograme.

La femeile care asteapta gemeni, greutatea normala acumulata in perioada sarcinii poate fi si de 20-22 de kilograme in plus.

Ce simptome te pot lua prin surprindere?

Foamea pe care ai experimentat-o inainte de perioada de sarcina nu se compara cu nimic cu cea pe care o simti acum. Ea este amestecata cu o usoara durere si devine insuportabila. O sa ai impresia ca oricat de mult ai manca, nimic din lume nu poate potoli aceasta senzatie. Din fericire, ea se diminueaza in cateva saptamani. Stai linistita, nu te vei ingrasa peste masura daca ai grija sa nu adaugi mai mult de 300-350 de calorii la meniul tau zilnic.

Desi nu iti vine sa crezi, sforaitul este un alt simptom de sarcina, cauzat de schimbarile hormonale din corpul tau. Pentru a avea un somn odihnitor, pune-ti picaturi cu apa de mare si dormi cu capul mai sus decat restul corpului.

Un simptom pozitiv pe care o sa il remarci este la nivelul parului si unghiilor. Datorita hormonilor de sarcina, parul va avea un aspect mai bogat, iar unghiile vor deveni mai rezistente. Dupa nastere, acest simptom dispare, asa cum dispar si celelalte, asadar nu te bucura prea tare de noua ta podoaba capilara.

Citeste si:

Saptamana 19 de sarcina

Sursa: babycenter.com, quitefranklyshesaid.com.

 

Adauga comentarii!