Saptamana 11 de sarcina

Primul trimestru de sarcina se apropie de sfarsit si partea cea mai critica din dezvoltarea bebelusului s-a incheiat. Acum, toate organele lui, inclusiv cele mai mici detalii ale corpului (unghiile, mugurii dintilor, pleoapele, nasul, buzele, urechile, limba, palatul si planseul cavitatii bucale), sunt formate, iar pana la sfarsitul sarcinii continua sa creasca si sa se maturizeze.

In saptamana a 11-a de sarcina, bebelusul este de marimea unei caise si cantareste 7-8 grame. El isi poate deschide si inchide pumnul, este foarte activ si, deocamdata, are suficient spatiu de desfasurare in burtica, motiv pentru care inca nu ii simti miscarile.


Cum se transforma bebelusul in aceasta saptamana?

  • oasele incep sa i se intareasca;
  • i se dezvolta diafragma (membrana care separa abdomenul de torace), ceea ce inseamna ca in curand va incepe sa sughita;
  • capul este mult mai mare decat corpul, iar trasaturile fetei se contureaza mai bine;
  • gatul continua sa se subtieze si permite capului sa se miste;
  • mainile si picioarele se lungesc;
  • pielea este transparenta;
  • bebelusul inghite lichid amniotic pe care, apoi, il elimina prin urina;
  • aproape isi dubleaza greutatea si creste cu aproximativ un centimetru in lungime.

Cum te simti tu?

Simptomele de sarcina incep sa se estompeze si, usor-usor, te simti din nou energica, asa cum erai la inceputul sarcinii. Greturile nu mai sunt asa suparatoare si chiar dispar, seara nu te mai simti obosita cand te pui pe pat si parca nu mai treci de la o stare emotionala la alta asa brusc. Din pacate, constipatia inca persista, de aceea este important sa consumi multe alimente bogate in fibre (fructe, legume, fasole, linte, naut, cereale integrale) si lichide (supe, ciorbe, limonade, sucuri naturale, smoothie-uri).

Constipatia este o afectiune care apare la foarte multe femei insarcinate si este cauzata de cresterea nivelului de progesteron din organism si a presiunii puse de uter pe vasele de sange si rect, situatie care duce la incetinirea tranzitului intestinal.

Daca pana acum ai avut greturi si nu ai putut sa mananci mare lucru, din aceasta saptamana, pofta de mancare s-ar putea sa iti revina. O sa fii surprinsa ca preferintele tale alimentare sunt destul de schimbate. O sa urasti alimentele pe care le consumai inainte de sarcina si o sa preferi altele noi, pe care altadata nu le suportai. Ciudat, nu?

Alte modificari pe care le poti constata la corpul tau saptamana asta sunt: ingrosarea taliei, cresterea mai rapida a parului, diverse mici schimbari la nivelul pielii, umflarea mainilor si picioarelor, balonare frecventa si gaze intestinale. Aceste simptome sunt provocate de cresterea circulatiei sangelui si de schimbarile hormonale din organismul tau.

Cata miscare poti sa faci?

Daca sarcina ta e una lipsita de probleme, atunci iti poti continua activitatile pe care le aveai si inainte de sarcina. Poti merge la cursuri de dans, la yoga, inot, Pilates si alte ore de sport. Ai grija sa eviti efortul fizic intens si extenuarea, riscul de avort spontan este destul de crescut si in aceasta saptamana.

Pentru a fi sigura ca nu expui bebelusul la niciun risc, discuta cu medicul tau despre lucrurile interzise si permise in sarcina. Fiecare sarcina este diferita, unele gravide au voie sa faca sport, insa altele, nu.

Ce alimente sa eviti in timpul sarcinii?

Cu siguranta, ai citit pana acum despre alimentele interzise in timpul sarcinii, lista este destul de lunga si trebuie sa ai grija mereu la ce mananci. Printre alimentele interzise se numara: produsele lactate nepasteurizate, branza cu mucegai, carnea preparata termic insuficient, alimentele foarte sarate, sushi si alte preparate cu peste crud, ouale crude si mancarurile care contin oua crude, anumite tipuri de peste (rechin, peste-spada, macrou), alcoolul, ceaiul de coada soricelului, ceaiul de pelin, ceaiul de salvie, cafeaua si produsele bogate in cofeina.

De asemenea, este important sa speli bine fructele si legumele, sa eviti sa mananci prea des mancaruri care contin carne in oras, sa nu consumi prea mult ficat, el contine cantitati mari de vitamina A care poate provoca malformatii la fat, si nu consuma alimente gatite de la o zi la alta.

Cand sa te ingrijorezi?

Daca ai sangerari vaginale, dureri abdominale persistente si severe ca intensitate, probleme la urinare, secretii vaginale modificate (colorate, cu firisoare de sange, urat mirositoare), ameteli puternice sau tensiune marita, trebuie sa mergi imediat la medic. Aceste simptome ar putea indica o problema in sarcina sau ar putea fi semnul unei afectiuni care poate afecta fatul.

Citeste si:

Saptamana 12 de sarcina

Saptamana 10 de sarcina

Sursa foto: paredblog.com, babycenter.com.

 

Adauga comentarii!