Riscurile sarcinii multiple

Fiind insarcinata cu mai mult de un copil poate fi interesant si adesea un eveniment fericit pentru multe cupluri. Cu toate acestea, o sarcina multipla creste riscurile de complicatii. Tine minte insa ca sunt multe mamici care asteapta gemeni, de exemplu si care dau nastere unor copilasi sanatosi, fara complicatii.

Este adevarat si faptul ca unele complicatii sunt mai des intalnite in cazul unei sarcini multiple si necesita atentie si monitorizare din partea medicului.


Cele mai comune complicatii asociate cu sarcina multipla sunt:

  1. Travaliul prematur

Poate ca cel mai mare risc asociat cu nasterea multipla este travaliu prematur si, prin urmare, nasterea prematura. Mamele cu o sarcina multipla prezinta de doua ori mai multe sanse se intampine o astfel de problema decat omloagele lor cu o sarcina singulara.

Travaliului prematur este definit ca fiind nasterea inaintea incheierii celor 37 de saptamani de sarcina. Lungimea sarcinii scade cu fiecare copil care constituie sarcina: sarcina singulara – o medie de 39 de saptamani, sarcina gemelara: 36 de saptamani, tripleti: 32 de saptamani, sarcina cvadrupla: 30 saptamani, cvinteti: 29 de saptamani. De cele mai multe ori travaliul prematur este datorat unei rupturi premature a membranelor inainte de debutul travaliului unei viitoare mamici care este la mai putin de 37 de saptamani de ziua nasterii.

  1. Preeclampsia

Preeclampsia, hipertensiune indusa de sarcina, toxemia gravidica si hipertensiunii arteriale sunt toti termeni sinonimi. Aceasta apare cand tensiunea arteriala a unei femei este mai mare decat 140 cu 90. Tensiunea arteriala ar trebui verificata regulat in timpul sarcinii. Sarcinile gemelare au sanse de doua ori mai multe ca cele unice sa dezvolte aceasta afectiune, iar aceasta apare la aproape jumatate dintre sarcinile de tripleti. Vestea buna este ca o ingrijire prenatala frecventa creste sansa de a detecta si tratarea preeclampsia, precum si alte probleme pe care le-ar genera.

  1. Diabetul gestational sau diabetul de sarcina

Riscul crescut de diabet gestational in cazul unei sarcini multiple pare  ca se datoreaza cresterii numarului de hormonilor care interfereaza cu capacitatea organismului de a prelucra insulina. Deseori, acesta poate fi controlat cu dieta, dar uneori insulina trebuie administrata. Conditia nu prezinta nici un risc pentru copii.

  1. Desprinderea de placenta

Desprinderea de placenta este de trei ori mai probabila intr-o sarcina multipla. Acest lucru poate fi legata de faptul ca exista un risc crescut de a dezvolta preeclampsie. Aceasta apare cel mai des in al treilea trimestru, dar riscul creste semnificativ daca primul copil (in cazul in care nu sunteti la prima nastere) a fost nascut pe cale naturala. Probleme care afecteaza placenta pot duce la complicatii serioase pentru mama, inclusiv hemoragie in timpul sarcinii sau dupa nastere. Din fericire, o monitorizare atenta poate detecta cele mai multe probleme cu mult inainte ca acestea sa prezinte un risc sever.

  1. Greutate mica la nastere

Greutatea mica la nastere (mai mica de 2.500 de grame) este aproape intotdeauna legata de nasterea prematura. Copiii nascuti inainte de 32 de saptamani si cu o greutate mai mica de 1.500 de grame au un risc crescut de a dezvolta complicatii ca nou-nascuti.

  1. Intarzierea sau restrictia de crestere intrauterina

Intarzierea sau retardul de crestere intrauterina apare atunci cand fatul se dezvolta mai incet decat  trebuie si nu creste conform graficelor si parametrilor normali. Sarcinile multiple se dezvolta aproximativ in acelasi fel cu o sarcina singulara, insa pana la un anumit punct. Rata de crestere in cazul sarcinii gemelare incepe sa incetineasca la 30 pana la 32 saptamani. Sarcinile de tripleti incep incetinirea la 27 – 28 de saptamani, in timp ce sarcinile de cvatrupli pe la 25 la 26 de saptamani. Aceasta pare sa apara pentru ca placenta nu mai poate face fata cresterii in dimensiune si deoarece bebelusii concura pentru nutrienti. Medicul dumneavoastra va monitoriza cresterea copilasilor prin ecografie si prin masurarea abdomenului.

  1. Cezariana

Daca sunteti insarcinata cu mai mult de o bucurie, nu inseamna neaparat ca trebuie sa faceti cezariana. Recomandarea cel mai des intalnita pentru aducerea pe lume a tripletilor sau a mai multor copilasi este operatia de cezariana, dar gemenii se nasc, de obicei pe cale naturala. Dar si acest ultim caz de nastere depinde de starea copilasilor si cum se prezinta acestia.

  1. Sindromul de transfuzie twin-to-twin

Sindromul “twin to twin transfusion” este rezultatul unei transfuzii intrauterine de sange de la un geaman catre celalalt. Geamanul care doneaza sangele se numeste donor, iar cel care primeste sangele, acceptor. Se caracterizeaza prin supradezvoltarea unui geaman si dezvoltarea insuficienta a celuilalt. Este periculos pentru ambii copii, dar nu are impact asupra sanatatii mamei. Datorita progreselor tehnologice recente, medicii au posibilitatea de a corecta situatia cu o procedura chirurgicala speciala folosind lasere.

 

 

Adauga comentarii!