Sangerarea in timpul sarcinii

Sangerarea vaginala in timpul sarcinii poate sa te alarmeze. Cu toate acestea, nu este intotdeauna un semn ca ceva rau s-a intamplat. Sangerarea in primul trimestru (din prima saptamana pana in cea de-a 12-a) este comuna si cele mai multe femei care experimenteaza acest simptom dau nastere, fara probleme, unor bebelusi sanatosi.

Dar pentru ca sangerarea poate fi uneori si un semn grav, este important sa se cunoasca cauzele posibile si sa fiti consultata de catre medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca atat dumneavoastra, cat si copilasul sunteti bine.


Sangerarile au multe cauze, unele fiind grave, altele nu.

Sangerarea in primul trimestru de sarcina:

  • Implantarea – sangerarea datorata  implantarii poate aparea oricand intre 6-12 zile de la posibila conceptie. Fiecare femeie va experimenta aceasta sangerare diferit, unele sesizand usoare sangerari sau pete de sange pentru cateva ore, altele pentru cateva zile.
  • Avortul spontan – deoarece apare cel mai adesea in primele 12 saptamani de sarcina, acesta tinde sa fie una dintre preocuparile serioase daca sangerati in primul trimestru. Aproximativ jumatate dintre femeile care sangereaza in timpul sarcinii in cele din urma au parte de un avort spontan, dar asta nu inseamna neaparat ca daca sangerezi ai pierdut copilul, mai ales daca nu aveti alte simptome care sa insoteasca sangerarea (alte simptome ale avortului spontan sunt crampe puternice resimtite in partea abdomenului inferior, durere care trece spre vagin)
  • Probleme cu colul uterin, cum ar fi o infectie de col uterin, un col inflamat sau excrescente pe col
  • Sarcina ectopica (extrauterina) – intr-o sarcina extrauterina, embrionii sunt fertilizati in afara uterului, de obicei in trompa uterina. In cazul in care embrionul continua sa creasca, sa se dezvolte, aceasta poate forta prea tare trompa uterina lucru care poate pune in pericol viata mamei. Desi sarcina ectopica este potential periculoasa, acesta se produce doar in aproximativ 2% dintre sarcini. Alte simptome ale sarcinii ectopice sunt crampe puternice sau dureri la nivelul abdomenului inferior si ameteala.
  • Sarcina molara – este o complicatie rara si este cauzata de o tulburare aparuta in timpul procesului de fertilizare. In acest caz, placenta este alcatuita din chisturi si un embrion malformat sau inexistent. Alte semne: greata severa, varsaturi si crampe.

Sangerarea in al 2-lea trimestru de sarcina:

Sangerarile anormale in a doua parte a sarcinii pot fi mai grave, deoarece aceastea pot semnala o problema cu mama sau cu copilul. Sunati-va medicul cat mai curand posibil daca aveti orice fel de sangerare in trimestru de-al doilea sau al treilea de sarcina.

Posibile cauze:

  • Desprinderea de placenta – Sangerarea vaginala pot fi cauzata de desprinderea de placenta de peretele uterin inainte sau in timpul travaliului. Doar 1% din femeile gravide au aceasta problema si apare de obicei in ultimele 12 saptamani de sarcina.
  • Placenta previa – aceasta complicatie apare atunci cand placenta se afla in partea de jos a uterului si acopera partial sau complet deschiderea canalului de nastere. Placenta previa este foarte rara in trimestrul al III-lea, regasindu-se la 1 din 200 de sarcini. O sangerare cauzata de placenta previa, desi nedureroasa, este o urgenta care necesita atentie medicala imediata.
  • Travaliu prematur – sangerarile vaginale aparute in a doua parte a sarcinii pot fi doar un semn ca organismul tau se pregateste sa nasca. Cu cateva zile sau saptamani inainte de inceperea travaliului, portiunea de mucus care acopera deschiderea uterului va trece prin vagin, avand, de obicei, cantitati mici de sange in ea. Daca sangerarea si simptomele de travaliu incep inainte de saptamana a 37-a de sarcina, adresati-va medicului dumneavoastra imediat, deoarece s-ar putea sa fiti in travaliu prematur.

Alte simptome ale travaliului prematur sunt contractii, scurgeri vaginale, presiune abdominala si dureri in partea inferioara a spatelui.

Pentru a afla care anume este cauza hemoragiei, ar putea fi necesar un control vaginal sau pelvian, o ecografie sau teste de sange pentru a verifica nivelul hormonilor. Medicul dumneavoastra va va cere, de asemenea, sa detaliati ce alte simptome mai experimentati, cum ar fi crampe, dureri sau ameteli. Uneori, nu se gasesc cauze ale sangerarilor.

Este aproape imposibil sa oferi recomandari cu privire la sangerari pentru ca sunt atat de multi factori care pot duce la acestea. Singurul sfat universal este urmatorul: daca sunteti ingrijorate, nu ezitati si contactati-va medicul. Daca sangerarile sunt puternice (sau care chiar se aseamana destul de mult cu menstruatia) medicul dumneavoastra va va efectua probabil un examen pentru a vedea daca colul uterin s-a deschis. Daca da, sansele unui avort spontat sunt mari. Dar, in cazul in care medicul efectueaza o ecografie si bataile inimii copilului sunt detectate, sunt sanse reale si mari ca sarcina sa continue normal.

Adauga comentarii!