Preeclampsia: simptome, complicatii si tratament

Una dintre afectiunile care pot sa apara in perioada de graviditate este preeclampsia. Deoarece simptomele ei pot fi confundate cu unele specifice sarcinii (presiune arteriala marita, greata, maini si picioare umflate, migrene, ameteala, ingrasare peste masura, dureri abdominale), ea poate trece neobservata, motiv pentru care gravidele ar trebui sa fie atente si sa isi monitorizeze presiunea arteriala constant in perioada sarcinii. Netratata la timp, preeclampsia poate afecta bebelusul, deoarece el nu primeste suficient oxigen prin placenta, dar si mama, care este predispusa la probleme cu inima, insuficienta renala, atac cerebral si multe alte asemenea afectiuni grave.

In general, cazurile de preeclampsie severa sunt destul de rare, cele mai multe gravide dezvoltand o forma usoara de preeclampsie spre sfarsitul trimestrului 3 de sarcina.


Factorii favorizanti pentru instalarea acestei afectiuni sunt problemele cu dezvoltarea placentei, care nu este suficient vascularizata, cauzele genetice, imunitatea scazuta, varsta mamei (prea mica sau prea mare), sarcina multipla, intervalul prea scurt intre sarcini, diabetul de tip 1 sau 2, anumite probleme cu rinichii, obezitatea, problemele cu presiunea arteriala anterioare sarcinii, bolile autoimune.

Prin ce se caracterizeaza preeclampsia?

  • excesul de proteine in urina;
  • tensiunea arteriala marita incepand cu trimestrul 2 de sarcina;
  • dureri de cap severe;
  • probleme cu vederea;
  • durere abdominala sub coaste;
  • senzatia de greata;
  • scaderea cantitatii de urina;
  • probleme cu functionarea corecta a ficatului;
  • senzatia ca nu respiri cum trebuie;
  • ingrasare brusca;
  • maini si picioare umflate.

Ce complicatii pot sa apara?

Cu cat se instaleaza mai devreme in sarcina, cu atat ea este mai periculoasa pentru mama si fat. Preeclampsia severa poate duce la nastere prematura, probleme de crestere fetala, probleme cu bebelusul dupa nastere, dezlipirea placentei de uter inainte de nastere, sindromul HELLP (nivelul crescut de enzime hepatice si distrugerea globulelor rosii), eclampsia (o afectiune care pune in pericol viata gravidei si a bebelusului), problemele cardiovasculare, probleme la nivelul unor organe importante din corp (rinichi, ficat, plamani).

Cum se trateaza preeclampsia?

De obicei, pentru tratarea preeclampsiei medicul prescrie un tratament pentru scaderea presiunii arteriale. In cazurile mai grave, gravida este spitalizata pentru monitorizarea presiunii arteriale si pentru teste de urina. De asemenea, in cazurile de preeclampsie mai grava, bebelusul trebuie monitorizat pentru a se urmari dezvoltarea lui pana la nastere.

Daca ai preeclampsie si esti in saptamana 37 de sarcina, cel mai probabil medicul va recomanda inducerea nasterii prin cezariana. Daca ai preeclampsie usoara si ai sub 37 de saptamani de sarcina, va fi nevoie sa iti monitorizezi constant acasa presiunea arteriala si sa incerci sa stai cat mai mult in pat.

Citeste si:

Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura spontana

Toxoplasmoza si sarcina: riscuri si metode de prevenire

Sursa: babycenter.com, mayoclinic.org.

 

Adauga comentarii!