Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura spontana

Se considera ca o nastere este prematura daca bebelusul se naste inainte de saptamana a 37-a de sarcina. Cand gravida este perfect sanatoasa, sarcina decurge normal si, totusi, naste inainte de termen, atunci nasterea prematura este spontana.

Cauzele nasterii premature pot fi impartite in 3 mari categorii: nasterea prematura provocata de declansarea travaliului, nasterea prematura provocata de ruperea apei si nasterea prematura provocata medical, cand se decide ca asa este mai bine pentru bebelus. Primele doua categorii sunt similare si pot fi combinate in ceea ce se numeste “nastere prematura spontana”.


In general, cand gravida are o sarcina cu probleme (preeclampsie, diabet gestational, placenta abruptio, probleme de crestere fetala s.a.m.d.), medicul monitorizeaza aceste probleme si nasterea prematura este intarziata cat se poate de mult. Lucru care nu se poate spune si in cazul nasterii premature spontane cand, nu numai gravida este luata prin surprindere, ci si medicul ei.

In cazul nasterii premature, travaliul poate incepe cu contractiile tipice sau cu ruperea apei. Daca apa se rupe inainte de saptamana a 37-a de sarcina, se considera ca este ruptura prematura de membrane si nasterea este iminenta. Indiferent cand incepe, travaliul este un proces destul de complicat si nu poate fi oprit, cel mult intarziat putin prin administrare de corticosteroizi, acestia ajuta plamanii si alte organe ale bebelusului sa se dezvolte intr-un ritm mai alert, crescand sansele de supravietuire si minimalizand riscurile asociate cu o nastere prematura. Potrivit unor studii, aproape trei sferturi din nasterile premature sunt nasteri spontane.

Din pacate, cauzele exacte ale nasterii premature spontane nu sunt cunoscute, iar de cele mai multe ori este vorba de o combinatie de factori. Care sunt acestia?

Infectiile

Indiferent ca este vorba de o infectie vaginala sau una la nivelul rinichilor, aceste afectiuni pot favoriza nasterea prematura spontana, motiv pentru care ar trebui sa ai grija si sa le tratezi la timp.

Problemele cervicale

Un col uterin prea scurt poate provoca nasterea prematura, de aceea gravidele sunt sfatuite sa evite drumurile lungi si obositoare incepand cu luna a 7-a de sarcina. Cand stai prea mult in aceeasi pozitie, uterul pune presiune pe cervix si acesta se dilata.

Fumatul

Nicotina impiedica nutrientii si oxigenul din vasele de sange sa ajunga la bebelus, lucru care poate duce la nasterea prematura.

Stresul

Stiai ca un nivel crescut de stres poate cauza nasterea prematura? Desi ai impresia ca bebelusul este bine protejat de starile prin care treci tu, el este mai atasat de tine decat crezi.

Factorii genetici

Daca ai un istoric in familie de nasteri premature, atunci exista un risc destul de mare sa nasti si tu prematur. Vorbeste cu medicul tau despre aceasta situatie si incearca sa eviti orice fel de efort si suparare incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Sarcina multipla

Riscul de nastere prematura creste la sarcinile multiple. Potrivit unor studii, mai mult de 50% dintre gemeni se nasc inainte de 37 de saptamani.

Perioada scurta intre sarcini

Riscul de nastere prematura este de doua ori mai mare la femeile care asteapta mai putin de 6 luni intre sarcini. Medicii recomanda ca intre nasteri sa existe o distanta de 2 ani, ceea ce inseamna ca poti sa concepi din nou un copil cand celalalt a implinit deja varsta de 1 an.

Varsta prea mica sau prea mare a mamei

Daca ai sub 17 ani sau peste 35 de ani, atunci trebuie sa ai in vedere riscul de nastere prematura si sa eviti stresul, calatoriile lungi, oboseala, efortul fizic sustinut.

Oboseala

Muncesti prea mult, acasa nu reusesti sa te odihnesti prea bine si ai prea multe griji? Toate aceasta situatie ar putea duce la declansarea travaliului prematur, de aceea trebuie sa ai mai multa grija de tine si sa incerci sa te odihnesti cat mai mult.

Care sunt semnele nasterii premature?

  • scurgeri vaginale abundente;
  • sangerari vaginale;
  • ruperea apei;
  • dureri abdominale, asemanatoare cu cele de la menstruatie;
  • contractii dese si regulate;
  • presiune in zona pelviana;
  • dureri joase de spate.

Citeste si:

In cat timp recupereaza bebelusii prematuri intarzierile de dezvoltare?

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre nasterea prematura

Sursa foto: verywell.com.

 

Adauga comentarii!