Cum eviti ingrasarea anormala in timpul sarcinii

Pentru o femeie, una dintre nenumaratele griji pe care si le face in perioada sarcinii este si cea care tine de acumularea prea accelerata de kilograme in plus. Cu cat o femeie este mai sedentara, cu atat riscurile ca ea sa devina supraponderala in perioada sarcinii sunt si ele mai mari.

Lipsa de miscare si alimentatia in exces sunt principalele cauze ale ingrasarii, de aceea orice femeie gravida trebuie sa aiba grija sa iasa zilnic la plimbari si sa isi controleze cat mai bine stilul alimentar.


Mai multe studii au aratat ca femeile gravide care se ingrasa mai mult decat este normal sunt predispuse la diabet gestational si preeclampsie, doua afectiuni grave care se pot instala in timpul sarcinii.

Care sunt cele mai bune metode sa eviti ingrasarea anormala in perioada sarcinii?

1. Nu trebuie sa mananci cat pentru doi

Cel mai prost sfat pe care il poti primi in perioada sarcinii este sa iti dublezi portia de mancare pe motiv ca ai doua guri de hranit. Bebelusul din burtica ta nu are nevoie de mai mult de 300-350 de calorii in plus la meniul tau in primele doua trimestre de sarcina si 450-500 de calorii in plus in ultimul trimestru de sarcina.

2. Redu consumul de alimente procesate

Ca sa eviti ingrasarea si sa ai o sarcina sanatoasa, evita sa consumi alimente procesate (dulciuri, covrigei, chipsuri, mezeluri, produse de fast-food, prajituri, conserve, sosuri din comert) si orienteaza-te spre alimentele sanatoase (cereale integrale, carne slaba, produse lactate, orez, legume, fructe, seminte, nuci).

3. Evita produsele de patiserie

Multe produse de patiserie contin grasimi hidrogenate, deloc bune pentru organism. Pe langa faptul ca aceste alimente sunt nesanatoase, ele contin multe calorii goale care doar se depun, fara sa aduca cine stie ce nutrienti organismului.

4. Nu manca doar pentru placerea gustului

Sarcina nu inseamna o perioada in care poti sa mananci orice si in orice cantitate doar de placerea gustului. Ca sa eviti ingrasarea accelerata, mai ales in ultimele doua trimestre de sarcina, trebuie sa iti asculti organismul si sa mananci cand ti se face foame. Ca sa eviti arsurile gastrice, specifice mai ales in trimestrul doi de sarcina, incearca sa iei mese mici si dese.

5. Obisnuieste-te sa iei gustari sanatoase

Ultimul trimestru de sarcina e perioada in care te ingrasi de la o zi la alta, iar bebelusul pare ca iti cere din ce in ce mai multi nutrienti pentru a se ingrasa si el. Foamea din trimestrul trei de sarcina poate fi potolita cu gustari sanatoase si satioase. Alege gustarile cu nuci, avocado, cereale integrale, iaurt grecesc, lapte de soia, seminte, fistic, migdale.

Citeste si 5 gustari sanatoase si satioase care potolesc foamea din timpul sarcinii.

6. Alege carbohidratii buni

Se spune despre carbohidrati ca sunt prietenii cei mai buni ai femeilor insarcinate, deoarece ei nu provoaca arsuri gastrice si nici greturi. Ca sa eviti ingrasarea, alege carbohidratii buni (legume, orez, quinoa, cereale integrale, paste integrale).

7. Consuma multe lichide si fibre

Supele, ciorbele, fructele, legumele, cerealele integrale, smoothie-urile, apa si sucurile naturale te vor ajuta sa ai un tranzit accelerat si sa eviti constipatia, o afectiune care se instaleaza deseori in perioada sarcinii si care favorizeaza depunerea de kilograme in plus.

8. Fa exercitii usoare in fiecare zi

Sedentarismul in perioada sarcinii nu duce numai la ingrasare peste masura, ci si la aparitia edemelor si crampelor musculare, dezvolta riscul de diabet gestational si preeclampsie, predispune la hemoroizi si constipatie si favorizeaza depresia. Femeile care au sarcini fara probleme ar trebui sa iasa zilnic la plimbari si sa faca exercitii usoare. Printre cele mai recomandate sporturi in timpul sarcinii se numara inotul, pilates, aerobic pranatal, gimnastica in apa si yoga.

Citeste si Cele mai neplacute simptome din perioada sarcinii despre care nu-ti vine sa povestesti.

 

Adauga comentarii!