Si tu poti sa fii parintele distractiv!

Rareori mamele au parte de sansa de a juca acest rol – acela de a fi parintele distractiv. Cel care spune „Hai sa aruncam floricele in aer sa vedem daca le putem prinde cu gura” si nu cel care spune „Mai intai mancam mancare serioasa. Si neaparat sa te speli pe maini inainte!”

Desigur, nu ai cum sa nu fii gelos pe parintele celalalt, cel care reuseste sa faca rost de clipele distractive si rareori gaseste ca ar fi nevoie si de o altfel de relationare cu copilul. Daca te afli si tu in aceasta situatie ei bine, nu este din cauza ca tu nu ai fi distractiva. Probabil ca nu ai fost un monstru de responsabilitate inainte de aparitia copiilor. Stiai sa razi, sa glumesti, sa iei lucrurile usor, sa spui fie ce o fi. Treptat insa, o combinatie de factori si-au spus cuvantul. Daca stii care sunt acestia, atunci stii si de ce lucrurile nu mai sunt atat de distractive in preajma ta.


  1. Ai in sarcina casa

Sigur, este foarte placut sa te joci, sa construiesti lego, sa stai pe canapea sa te gadili. Insa cineva trebuie sa puna rufele la spalat. Si sa se gandeasca ce anume este de mancare pentru cina. Si sa pregateasca ce este necesar pentru a doua zi. Si sa mai stranga dezastrul din casa.

Daca nu le-ai face tu, in mod organizat, asa cum esti obisnuita, le-ar face altcineva? Cel mai probabil ca nu – s-ar incropi la repezeala ceva nu foarte sanatos de mancat, s-ar folosi a doua zi aceeasi haine, ca doar nu trebuie sa le schimbam zilnic. Iar pana la urma nu conteaza ca nu mai ai pe unde sa calci de lucruri aruncate, pentru ca vom merge la culcare si nu le mai vedem.

  1. Ai in sarcina copilul

Este normal sa nu iei lucrurile usor pentru ca daca este ceva care nu merge bine in sarcina ta cade sa rezolvi. Asa ca il pui sa se spele pe maini de zece ori pe zi. Si ai grija sa fie adecvat imbracat. Si nu cumva sa se loveasca prea tare cand se joaca. Pentru ca tu cauti doctor daca este nevoie. Tu iti iei liber de la serviciu indiferent de riscul de a nu fi bine vazuta.

  1. Ai in sarcina programul tuturor

Ce poate fi mai dificil decat sa il pui pe un copil sa faca un lucru, nu conteaza care? Si uite ca te-ai procopsit si cu aceasta placere. Cum gasesti un pic de timp ii verifici temele, pui la cale programul de maine sau evenimentele speciale, planifici, cauti, cumperi ce este necesar. Mai ramane vreun pic de timp pentru joaca? Nu prea, pentru ca sunt atatea de bifat.

Asa ca te inteleg perfect de ce nu reusesti sa fii parintele distractiv. Insa poti incerca sa fii, macar din cand in cand. Si pentru asta ai doua strategii:

  • Deleaga din atributiile tale tatalui. Cat mai explicit. Nu te astepta sa le faca de la sine. Cum ar fi temele. Sau masa de seara.
  • Mai coboara din standarde. Din cand in cand, pentru ca un copil sanatos traieste intr-o casa structurata si organizata. Insa, din cand in cand, poti uita de cina si sa prinzi floricele cu gura.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Citeste si

Ce isi vor aminti copiii despre tine cand vor creste

6 activitati distractive in casa pentru copiii mici

Adauga comentarii!