Atunci cand bebelusul doarme numai perioade scurte de timp

Este incredibil de greu pentru parinti sa aiba grija de unbebelus a carui perioada de somn este undeva mai mica de o ora. Iar asta se poate intampla chiar daca inainte bebelusul dormea foarte bine.

Este o etapa normala a dezvoltarii. Unii bebelusi trec mai repede prin ea, la altii se intinde pe o perioada mai lunga de timp. Ea se datoreaza ciclurilor de somn pe care le au toti oamenii, chiar si adultii. Doar ca la un bebelus un ciclu de somn este mai scurt, intre 20 si 45 de minute. Si adesea, bebelusii se trezesc la terminarea unui ciclu de somn.


Ce poti face daca bebelusul tau trece printr-o astfel de perioada

In primul rand, incearca sa nu il mai adormi prin leganare sau in timp ce mananca. Atunci cand este pe cale sa se trezeasca bebelusul cauta sa gaseasca starea in care era atunci cand a fost adormit. Si nu poate readormi la loc singur.

Incearca sa adormi bebelusul inainte de a fi excesiv de obosit. Pentru asta nu trebuie sa te uiti la ceas, ci sa il observi pe el cu atentie. Poate casca, sau se freaca la ochi, sau pur si simplu sta cu ochii deschisi fara a fi atent la nimic din jur.

Nu folosi mancarea ca modalitate de a linisti si adormi bebelusul.

Incearca sa nu te duci la el din prima clipa in care auzi ca face un zgomot. Este posibil sa invete astfel sa ajunga singur iar in starea de somn.

Nu duce o lupta cu readormirea copilului. Daca dupa primele 10 minute de incercat nu ai reusit, renunta. Cel mai probabil nu se va intampla de aceasta data.

Nu iti impune un comportament strict pe care sa il aplici in orice situatie. Daca bebelusul este foarte suparat, atunci ia-l in brate si incearca sa il linistesti.

In primele luni de viata somnul scurt este normal din punct de vedere biologic. Dupa 8 luni insa daca acest comportament continua este posibil sa fie vorba despre ceva facut gresit: fie ca nu are o rutina buna, fie ca in mod constant rateaza oportunitatea de a dormi chiar cand ii este somn, fie ca a capatat unele obiceiuri care il impiedica sa se odihneasca bine.

Photo by Brytny.com on Unsplash

Citeste si

Sfaturi pentru somnul bebelusului

12 motive pentru care plang bebelusii

Adauga comentarii!