Cum sa iti recapeti identitatea cand esti parinte

In primii ani de viata ai copilului, mai ales daca stai acasa cu el si nu mergi la serviciu, traiesti o senzatie acuta ca nu mai stii cine esti, ca ti-ai pierdut identitatea. Parca nu mai esti nimic altceva decat un parinte care are grija de copilul sau. Senzatia este foarte neplacuta si poate duce chiar la depresie, asa ca este bine sa acorzi atentie si reconectarii cu tine, nu numai copilului.

De vina pentru senzatia ca ti-ai pierdut identitatea sunt izolarea si dorinta de perfectiune in noul rol, de parinte. Ce poti face pentru reconectare cu sine:


Momente doar pentru tine

Acorda-ti zilnic momente in care stai, in liniste, si te gandesti la tine, la ce te intereseaza. Poate te trezesti dimineata mai devreme. Sau profiti de somnul copilului. Sau de faptul ca se uita la televizor.

Prieteni fara copii

Incearca, pe cat posibil, sa nu pierzi legatura cu vechii tai prieteni, fara copii. Ei iti vor reaminti ce anume te interesa inainte de a avea copii. Este normal sa pierzi interesul pentru multe dintre acele lucruri, insa este un punct de pornire pentru a descoperi cum esti acum.

Prieteni cu copii

O oglinda la fel de utila sunt si prietenii cu copii. Mai ales daca copiii lor sunt mai mari. Ei inteleg prin ce treci si pot oferi o perspectiva mai echilibrata.

Fa lucruri pentru tine

Asa cum faceai si inainte. Cumpara-ti ceva ce iti face placere, din cand in cand.

Ai grija de cum arati. Mai ales prin sport, intrucat el are si o componenta care iti reactiveaza starea de bine.

Gaseste-ti timp pentru un hobby. Poate sa citesti despre un subiect anume, care nu are legatura cu copii, sa asculti o anume muzica, sa ingrijesti plante, orice. Iar daca ai reusi sa faci niste cursuri care sa te scoata afara din casa si sa te puna printre alti oameni ar fi si mai bine.

Iesi afara din casa si simte-te bine. Din cand in cand. O data pe saptamana. Gaseste o bona si iesi in oras. Cu sotul sau cu prietenii.

Photo by Septian simon on Unsplash

Citeste si

In ce fel schimba copiii viata sociala a parintilor

Eficientizarea timpului

Adauga comentarii!