Cum recastiga copilul obiceiurile bune de somn, pierdute in vacanta

Vacanta este minunata pentru adulti, intrucat ea inseamna o intrerupere a rutinii. Chit ca, daca mergi cu un copil mic, inseamna ca faci cam acelasi lucru – te ocupi mai ales de el.

La intoarcerea acasa insa, intreruperea rutinii nu mai este la fel de apreciata. Pentru ca ea duce la un copil morocanos, obosit, care refuza sa coopereze. Mai ales in ceea ce priveste programul de somn apar astfel de probleme. Si nu vrei sa ai de-a face cu un copil obosit!


Cum reinstaurezi rutina?

In primul rand regaseste regulile pe care le aveai inainte. Iar daca sunt mai multi adulti care au grija de copil asigura-te ca toata lumea este pe aceeasi lungime de unda. Programul de somn trebuie conceput in functie de varsta copilului, astfel incat sa ii fie suficient. Arata-te insa flexibil, in acelasi timp. Poate ca nu mai vrea sa doarma la pranz, pentru ca in vacanta nu a facut-o si i-a placut atat de mult! Insa adoarme inainte sa se faca 8 seara. Asa ca, pana la urma, este in regula, daca va puteti incadra, voi ca familie, in acest program.

La inceput, alege un program relaxat. Stiu, ai venit din vacanta cu multa energie si cu impresia ca vei darama muntii. Insa in scurt timp vei remarca faptul ca planurile tale sunt date peste cap. Si ca nu reusesti sa faci nici macar lucruri care inainte de plecare iti ieseau. Toata lumea trebuie sa isi regaseasca ritmul inainte de a fi foarte eficienta. Asa ca, nu sari din strat pe ideea de a face o multime de lucruri. Alege ce este la indemana si pe langa casa. In timp, veti ajunge iar la nivelul pe care ti-l stiai.

Pentru moment te vei confrunta (posibil) cu urmatoarele

  • nu vrea sa manance cand vrei tu si ce vrei tu
  • se trezeste in timpul noptii
  • se trezeste dimineata devreme
  • nu vrea sa doarma la pranz
  • nu-i convine niciun fel de program pe care i-l propui

Din fericire, toate acestea nu vor lua la infinit. Ai rabdare. Cam intr-o saptamana, doua va veti simti ca si cum nu ati fi plecat niciodata. Si, cel mai probabil, veti icepe sa planuiti o noua vacanta!

Photo by Lubomirkin on Unsplash

De cat somn au nevoie copiii intre 1 si 3 ani?

Pana la ce varsta trebuie sa doarma copiii la pranz?

Adauga comentarii!