De cat somn au nevoie copiii intre 1 si 3 ani?

Necesarul de somn al copiilor variaza de la o varsta la alta, mai ales la copiii sub 18 luni care au nevoie de mai multe ore de somn. Cert este ca, dupa varsta de 3 ani, multi copii vor renunta la somnul de pranz si lucrurile vor deveni mult mai simple pentru parinti.

Iata mai jos o lista cu orele de somn pentru diferite etape de somn pana la varsta de 3 ani:


Copilul de 1-4 saptamani: 17-18 ore pe zi

Nou-nascutii dorm intre 17 si 20 ore pe zi, in reprize scurte, de 1-2-3 ore, deoarece nu au inca un ritm circadian format si somnul lor nu se regleaza dupa ciclul noapte-zi. Nu exista o regula batuta in cuie, unii bebelusi dorm 16 ore, altii chiar si 19 ore.

Copilul de 1-4 luni: in jur de 16 ore pe zi

Incepand cu varsta de 6 saptamani, copiii incep deja sa aiba o rutina a somnului si reusesc sa doarma neintrerupt pana la 5-6 ore. Confuzia dintre noapte si zi dispare la aceasta varsta, iar cea mai lunga repriza de somn o au, spre bucuria parintilor, noaptea. Nu toti copiii isi regleaza somnul asa repede, multi se trezesc mai des noaptea sa manance, iar altii mai rar.

Copilul de 4-8 luni: in jur de 15 ore pe zi

Intre 4 si 8 luni, somnul de noapte se lungeste cu fiecare luna care trece, iar somnul de peste zi se concentreaza de obicei in 3 reprize, una dupa 9 dimineata, alta la pranz mai lunga, si una dupa-amiaza.

Copilul de 8-12 luni: in jur de 14 ore pe zi

Multi copii care au implinit un an au doar doua reprize de somn pe zi, una inainte de pranz si alta dupa-amiaza. Somnul noaptea n-ar trebui sa mai fie o problema si multi copii la aceasta varsta se trezesc sa manance o singura data noaptea sau dimineata foarte devreme.

Copilul de 12-18 luni: 13-14 ore pe zi

Copilul care a trecut de varsta de 1 an doarme in jur de 10-11 ore noaptea si 2-3 ore ziua, in 1-2 reprize scurte. Dupa varsta de 1 an, multi copii isi scurteaza somnul de ziua la o singura repriza de 2-3 ore.

Copilul de 18 luni – 3 ani: 12-14 ore pe zi

Dupa implinirea varstei de 1 an si jumatate aproape toti copiii au o singura repriza de somn la pranz, care poate dura intre o ora si jumatate si 3 ore. Unii copii care sunt prea obositi de la locul de joaca dorm chiar si 3 ore si jumatate la pranz.

Dupa varsta de 3 ani, copiii dorm intre 10 si 12 ore pe zi, aceasta perioada urmand sa se scurteze dupa varsta de 12 ani cand copiii dorm la fel ca adultii, adica 8-9 ore pe noapte.

Citeste si Cum se schimba somnul copilului dupa varsta de 2 ani.

Adauga comentarii!