Maximizarea timpului cu familia

Pregatirea meselor, haine curate, serviciu toate sunt esentiale, dar toate sunt consumatoare de timp atunci cand vine vorba de a sta mai mult cu cei dragi.

Cred ca vrei, mai mult ca sigur, sa faci ceva in privinta asta. Cu putina organizare, nimic nu este imposibil.


Incepe prin a-ti pune la punct o lista cu sarcinile prioritizate. Acum imparte respectivele sarcini in trei categorii: ce poti face tu, ce poti delega, ce poti amana / elimina. Dupa ce ai facut lista, treci prin fiecare sarcina si pune-ti intrebarea daca intr-adevar este importanta sau ce se intampla daca nu o indeplinesti. Te va ajuta sa-i stabilesti categoria. In dreptul celor pe care trebuie sa le faci tu obligatoriu poti pune diferite simboluri, ca fete zambitoare. Asa iti va reaminti de ce anume respectivele taskuri sunt importante, iar pe unele poate chiar le faci din placere.

Foloseste-te de resursele pe care le ai la indemana, fie ele materile sau umane. Poate ai ustensile in bucatarie care sa te ajute sa faci mai multe lucruri deodata sau ai o bona pe care o poti ruga, pe langa chestiile legate de bebe sa spele vasele, de exemplu. Nu te sfii nici sa ceri ajutor prietenilor / rudelor la nevoie, doar nu cadea in extrema cealalta si sa incepi, fara sa-ti dai seama, sa profiti de generozitatea lor. Apreciaza mereu ajutorul primit printr-un multumesc sau, de ce nu, o invitaite la cina.

Implica si copiii. Da, poate ca tu ai face treaba mult mai repede, dar pana la urma e vorba de timp petrecut cu cei mici. Si inca ceva, tu nu esti un asistent personal. Trebuie sa ii educi si inveti multe pe cei mici, cum ar fi responsabilitatea. Chiar si un copil de 3 anisori poate pune jucariile in cutie. Poti inventa mici joculete in care adultii concureaza cu copiii la strans jucarii. Asa faceti curat, va distrait, iar cel mic primeste si o lectie care ii va folosi pe viitor.

Reduce din timpul dus aiurea. Ooh, e foarte mult timp pe care il risipesi cautand cheile sau o sosetuta. Organizeaza-te, fa-ti un sistem care sa te ajute sa nu te mai stresezi inutil. Ia-ti un cosulet unde vei pune mereu, dar mereu cheile si de unde toata lumea va sti sa le ia (si sa le puna). Pregateste de seara tinuta cu care te vei imbraca. La fel procedeaza si pentru copii. Daca ai emailuri la care trebuie sa raspunzi, asteapta pana copiii se pun la somn pentru a raspunde.

Fa-ti serviciul sa nu mai fie o povara de cand cu copilasii. De cele mai multe ori, multe se pot rezolva la birou, din nou, cu multa organizare si prioritizare. Inceraca sa vorbesti cu seful tau pentru inca o zi libera pe saptamana sau sa poti lucra de acasa o zi (scutesti astfel timpul petrecut pe drum dus-intors). Sau poti veni, daca se poate, mai devreme ca sa poti pleca mai devreme si sa si iti indeplinesti sarcinile zilnice de serviciu.

Dubleaza cantitatea de mancare. Orice mancare gatita faci, fa-o intr-un vas mai mare si pastreaza o parte la congelator pentru zilele imediate pe care le preconizezi ca vor fi pline si nu vei mai avea chef de gatit. Ia legume si, din nou, pune-le la congelator. Poti face rapid o salata cand nu mai e mancare in frigider. Si iti va conveni si tie sa iei o mica pauza de la gatit si sa stai mai mult cu familia.

Cunoaste-te pe tine si cunoaste-ti prioritatile. Inceteaza sa mai alergi dupa definitia “mamei perfecte” care le poate face pe toate perfect: la birou, acasa, cu copiii, cu sotul, cu prietenele. Nu exista. Gandeste-te ce te face pe tine sa te simti fericita si multumita si fa doar acele lucruri. Pe restul doar daca ai timp. Sunt cateva pete micute pe masa din bucatarie si iti stau pe retina? Roaga-i pe copii sa le curatati impreuna. Sau poate ca mai degraba ai chef sa incerci o reteta noua si sa-i implicit si pe prichindei. Numai bine. Din nou, timp in familie petrecut distractiv si productiv.

Creati noi traditii. De ce trebuie sa asteptati sa vina sarbatorile ca sa petreceti timp impreuna? Duminica – cina in familie, sambata – cumparaturi sau seara jocurilor. Maraton de desene animate ori shopping. Sau putina joaca pe afara. Faceti din aceste activitati traditii si respectati-le cu sfintenie. Va vor apropia, va veti distra, va veti cunoaste mai bine, va veti uni familia mai mult. Deci cand stiti ca aveti cina in familie, nu va faceti planuri de iesit in oras, nu in seara aia.

Adauga comentarii!