Invingerea fricii de doctori

Sa fim realisti, tuturor ne e teama de mersul la medic, fie ca avem 5 ani, 15, 20 sau 50 de ani. Deci faptul ca celui mic ii e teama de doctor nu e un capat de tara. Dar poate deveni o problema daca nu stii cum sa gestionezi aceasta teama. Caci, desi nimeni nu-si doreste asta, uneori trebuie sa-i mai facem o vizita si dlui. Doctor, chiar daca este vorba de o gripa mai agresiva sau un simplu consult.

Si pe langa faptul ca e doctor, de parca asta nu era suficient, pana copilul ajunge sa-l cunoasca (trebuie sa si vrea asta), acel doctor e o persoana straina si celui mic nu-i prea plac strainii.


Mai jos gasesti cateva sfaturi care te pot ajuta / indruma in costruirea unei atitudini daca nu de incantare, macar de acceptare cand vine vorba de vizitele medicale.

– Insoteste-l pe cel mic la doctor. Chiar daca e mai la indemana sa trimiti bunica / o matusa cu el la medic pentru ca esti prinsa cu serviciul sau ceva important, totusi primele cateva vizite ar trebui sa le faceti impreuna, tu sau tatal lui. Daca cel mic va va vedea acolo, va observa ca voi va simtiti confortabil si ca aveti incredere in doctor si el se va simti mai in siguranta.

– Cititi povesti si jucati roluri. Ar trebui sa-l pregatesti cumva pe copilas cam ce inseamna mersul la doctor, ce face acesta, cu ce se ocupa. Poti lua truse de jucarie cu ustensile de doctor, un halat alb si sa incepeti sa invatati jucandu-va. Ii explici cum ar putea sa-i ia pulsul, sa-i verifice amigdalele, bataile inimii ca atunci cand ajunge in fata doctorului sa stie ce urmeaza sa i se intample si de ce. Exista si carticele colorate cu ilistratii si povesti care descriu vizita la medic intr-o maniera hazlie si educativa. Incercati-le.

– Crede-l cand iti spune ca ii este teama – sa incerci sa musamalizezi sau sa ignori teama lui nu este o solutie pentru ca te va face sa nu pari foarte credibila in ochii lui si chiar va crede ca nu iti pasa asa de mult, ca nu il sustii si nu il intelegi. Cand cel mai probabil si tu ai trecut prin asta copil fiind. Deci nu fi prea dura sau prea “adult” cu copilasul. Vei avea timp destul sa fii si asa. Ii poti spune in schimb ca il intelegi ca nu este o experienta foarte placuta pentru el, dar ca nu va dura mult. Asigura-l ca esti acolo cu el, ca nu va fi singur. Si nu face greseala sa-i promiti ca nu va fi vaccinat decat daca ai certitudinea asta, dupa o discutie cu medicul. Daca insa e musai vaccinul, ii poti spune ca acesta va fi doar uneori, nu la fiecare control medical.

– Ofera-i confort si senzatia de control – cand intri cu el in sala de consultatii, tine-l in brate, nu sta pe un scaun la cativa metri departare de el. Daca sta la mami sau tati in brate copilul crede ca nimic rau nu i se poate intampla pentru ca stie ca voi il veti ocroti si apara. Inainte ca doctorul sa inceapa consultul, il poti intreba cu ce ar vrea el sa inceapa cu pieptul, burtica, gura, urechea, dupa caz, ca sa ii dai impresia ca are controlul si ca el hotaraste. Asta il va mai calma putin.

– Jucaria preferata – luati cu voi papusa / ursuletul / animalusul de plus favorit. Si doctorul il poate “examina” pe el primul, iar cand cel mic va vedea ca nimic rau nu s-a intamplat, va sta mai linistit. La fel, daca aveti 2 copii, iar celui mare nu ii este frica de doctori, il lasati pe cel mic sa priveasca si sa asiste la consult ca sa inteleaga ca nu i se va intampla nimic ingrozitor nici lui.

– Incurazeaja-l si felicita-l dupa consulatie – spune-i cat de bine s-a descurcat, chiar daca nu a fost cea mai reusita experienta, tu scoate-i in fata momentele pozitive, spune-i cat de mandru va fi tati de el sau bunica. Puteti merge la un film sau la joaca, dar nu faceti asta doar in cazul in care vizita medicala a decurs perfect. Pentru ca daca se intampla ca la un moment dat cand poate nu empatizeaza foarte bine cu doctorul sa simta ca te-a dezamagit pentru ca nu mai primeste acelasi tratament ca atunci cand totul a iesit bine.

Adauga comentarii!