Mese in familie relaxate

Pentru multa lume mesele in familie in care toata lumea este prezenta si mananca binedispusa este ceva imposibil de obtinut. Mai mereu intervine ceva care strica atmosfera – copilul vrea sa manance altceva, sau refuza sa vina la masa, sau lumea este nervoasa, sau parintii nu au timp sa manance in acelasi timp, etc.

Cum sa faci sa obtii mesele in familie dorite?


Alege ora potrivita

Daca la masa de seara, cea pe care de obicei o luam in familie, copiii par foarte greu de multumit, este posibil ca sa fie vorba despre oboseala. Poate ca ar fi mai bine sa puneti masa de seara mai devreme.

Rutina inainte de masa

Este mai usor sa ai un copil cooperant daca urmezi o rutina inainte de masa. De exemplu, ii atentionezi ca in cateva minute vor veni la masa, ii atragi sa te ajute cu pusul mesei. In acest fel scapi de situatia neplacuta de a sta la masa sa ii astepti sa isi intrerupa alte activitati ca sa vina.

Este vorba de mai mult decat mancare

O masa in familie nu presupune numai ce si cat mananci. Asa ca nu insista ca copilul sa incerce neaparat noi alimente. Este suficient faptul ca este expus la ele. Mai bine pui accent pe atmosfera placuta, pe statul impreuna, pe concentrarea pe voi, ca familie, fara alte lucruri care sa distraga.

Bune maniere

Adu aminte copiilor cum trebuie sa se comporte la masa: sa nu vorbeasca cu gura plina, sa nu arunce cu mancare, sa nu se ridice fara sa ceara voie, eventual sa isi puna farfuriile in chiuveta.

Probabil ca la inceput va fi mai dificil si nici nu iti va iesi in fiecare seara, insa in general, daca esti atenta la aceste aspecte mesele pot deveni mai placute si mai putin motiv de stres.

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Adauga comentarii!