Cum sa fii un bun model pentru copilul tau

Adesea toata energia parintilor se duce in incercarea de a schimba copilul pentru a deveni ceea ce viseaza ei. Si sfarsesc prin a se simti dezamagiti. Si asta pentru ca strategia este gresita. Pentru ca copilul sa ajunga adultul pe care ti-l doresti, in primul rand trebuie sa fii tu acel adult. Intrucat, se stie, copiii imita foarte mult din comportamentul parintilor.

Uite cateva din cele mai importante directii pe care sa mergi:


Timp pentru tine

Parintii adesea se pun pe sine in locurile secunde, considerand ca fac asta pentru binele copiilor. Insa, pe termen lung, este o alegere gresita. Copiii nu au cum sa invete ce inseamna sa duci o viata buna, daca isi vad parintii ca nu au timp sa manance sanatos, sa faca sport, sa se ocupe de propriul bine.

Incredere de sine

Toata lumea are de pierdut daca nu are incredere in sine. Iar aceasta este o problema cu care se confrunta multi dintre adulti, nu numai copiii. In special fetitele sunt usor influentate negativ si ajung sa nu aiba incredere in ele.

Arata respect celor din jur

O mare parte din bucuria vietii vine din tipul de interactiuni pe care il avem cu cei din jur. Compasiunea, politetea, ne aduc si noua nenumarate beneficii. Iar astefel de atitudini copiii le pot invata privindu-si parintii comportandu-se astfel.

Fii o persoana onesta

Uneori este mai simplu sa rezolvam problemele cu o mica minciuna. Ochii copiilor sunt insa atintiti asupra noastra si ei vor observa imediat strategia. Cu siguranta nu am vrea sa invete sa minta.

Recunoaste cand gresesti

Sa recunosti ca ai gresit inseamna sa fii o persoana responsabila, care poate sa se imbunatateasca. De gresit, o facem cu totii. Important este cum reactionam atunci cand se intampla asta.

Photo by Walter Gadea on Unsplash

Adauga comentarii!