Cum sa mai atenuezi presiunea pe relatie cand ai un bebelus mic

Toti proaspetii parinti observa o schimbare in relatia lor dupa nastere – comunicarea este mai dificila, intimitatea se diminueaza, apar mult mai multe momente tensionate si tendinta de a-l invinui pe celalalt pentru modul in care se comporta.

Sunt doua cauze principale care duc la aparitia lor si, in functie de ele, poti actiona astfel incat sa pastrezi un echilibru in relatie:


Lipsa somnului

Probabil ca aceasta este cea mai mare problema atunci cand trebuie sa ai grija de un bebelus mic. Lipsa somnului duce la probleme atat fizice, cat si psihice. Gradul de iratibilitate creste foarte tare si ajungi sa spui lucruri pe care inainte nu le-ai fi spus. In plus, oboseala extrema nu iti mai lasa niciun fel de energie pentru intimitate. Asa ca ajungi sa simti ca partenerul te enerveaza numai pentru faptul ca respira.

Lipsa timpului personal

Schimbarile care apar in viata ta in momentul in care treci de la libertatea de dinaintea sarcinii la momentul in care altcineva depinde de tine 24 de ore din 24 sunt foarte mari. Nu mai ai timp pentru prieteni, nu mai ai timp sa te ingrijesti, nu mai gasesti momente de relaxare totala.

Acum, ca stim motivele, sa vedem ce se poate face:

  • lucrati in familie in echipa. Va veti intelege mult mai bine daca sarcinile sunt impartite intre cei doi parintii intr-un mod pe care ei sa il simta echitabil
  • cautati ajutor exterior. Un bebelus trebuie ingrijit in permanenta. Ca sa aveti timp si de altceva, lasati pe cei din jur sa va ajute, chiar daca renuntati in parte la intimitatea pe care o aveti.
  • odihniti-va. Nu mai ai sanse sa dormi 7 ore pe noapte, dar poti avea perioade de somn mai scurte, in timpul zilei. foloseste timpul cand doarme bebelusul pentru a te odihni si tu.
  • ai grija de tine. Nu poti avea o stare buna de spirit daca nu mananci asa cum trebuie sau daca nu ai grija de infatisarea ta. Sa te ingrijesti de tine este obligatoriu. La fel cum este obligatoriu sa ai perioade in care faci ceea ce iti place – fie ca faci sport, citesti o carte sau vorbesti cu prietenele.

Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash

Adauga comentarii!