Copilul singur la parinti: avantaje si dezavantaje

O mare parte din parinti isi pun problema dupa primul copil daca sa il faca si pe al doilea, opinia comuna fiind aceea ca un copil singur la parinti devine prea rasfatat si isi doreste sa fie mereu in centrul atentiei. De asemenea, multi parinti se gandesc ca un copil ajunge sa se plictiseasca foarte tare daca nu are si un frate, care sa ii fie mereu partener de joaca si de discutii, iar mai tarziu, in viata adulta, sa ii fie un adevarat sprijin si un prieten de nadejde. Cu toate astea, nimic nu garanteaza faptul ca fratii vor fi prieteni in viata adulta, de multe ori se intampla chiar pe dos, nu se viziteaza si abia isi dau cate un telefon la ziua de nastere.

Desi opinia comuna favorizeaza familiile numeroase, exista si o serie de contraargumente pentru marirea familiei, primul fiind cel de natura financiara.


Asadar, sa le luam pe rand:

Care sunt avantajele de a fi singur la parinti?

 • Ca unic copil, nu vei fi nevoit sa te certi pe jucarii cu fratele/sora si nici nu vei intra in cine stie ce competitie cu el/ea pentru a castiga atentia parintilor.
 • Ca unic copil la parinti, vei fi mereu buricul pamantului si toata atentia va fi asupra ta, vei primi toate jucariile, vei fi dus in multe vacante si excursii si nu vei imparti iubirea parintilor cu nimeni. Cu alte cuvinte, toate resursele financiare ale familiei vor fi cheltuite cu tine.
 • Ca unic copil, nu vei fi comparat niciodata cu posibilii frati si nici nu vei fi certat pentru lucrurile pe care le-au facut ei.
 • Ca unic copil, vei avea o incredere mai mare in tine, deoarece vei primi tot sprijinul si sustinerea de care ai nevoie.
 • Diverse studii au aratat ca a avea un frate sau o sora nu presupune neaparat ca ai o viata mai buna, dimpotriva, deseori doar ti-o complica. Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca, de multe ori, fratii se cearta intre ei si nu reusesc sa se joace prea mult impreuna. A fi singur la parinti nu inseamna ca esti singur si acasa, iti poti face prieteni in parc, la gradinita sau la scoala, care, de multe ori, iti pot fi mai apropiati ca niste frati.
 • Nu exista niciun argument stiintific solid in favoarea ideii ca un copil singur la parinti este mai egoist si mai putin sociabil.

Citeste si Cat iti lasi copilul sa se uite la TV?

Care sunt avantajele parintilor cu un singur copil?

 • Parintii care au un singur copil au mai multe resurse financiare si reusesc sa ii ofere copilului mai multe lucruri din ce isi doreste si sa il duca in tot felul de vacante.
 • Parintii cu un singur copil reusesc sa isi faca mai mult timp pentru ei si au, de asemenea, mai multe resurse financiare pentru propriile distractii.
 • Emotional, multi parinti se simt mai bine cu un copil si nu se simt presati sa aiba mai multi bani, sa cumpere mai multe lucruri, sa ofere mai mult decat pot.

Care sunt dezavantajele de a avea un singur copil?

 • Uneori, copilul fara frati sau surori tinde sa se simta singur, mai ales in zilele de iarna sau ploioase cand trebuie sa isi petreaca mai mult timp in casa. De multe ori, parintii nu au timp sa se joace cu copiii atat cat isi doresc ei, iar acestia ajung sa isi doreasca foarte tare un fratior sau o surioara.
 • Copilul singur la parinti trebuie sa invete sa gestioneze presiunea prea mare pe care o pun parintii asupra lui, sa fie cel mai bun la scoala, sa faca totul bine, sa fie perfect.
 • Parintii care au un singur copil tind sa fie prea protectori si, de cele mai multe ori, ajung sa se ingrijoreze din toate nimicurile, de teama sa nu i se intample copilului ceva.
 • Parintii incep sa se gandeasca la faptul ca, dupa ce ei nu vor mai fi, copilul va ramane singur pe lume, fara un membru al familiei apropiat.
 • Uneori, parintii care au un singur copil tind sa se simta vinovati ca nu au mai facut inca un copil.
 • In general, se considera ca plictiseala nu are cum sa isi faca loc intr-o familie numeroasa.

Voi ce credeti?

Citeste si Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi.

 

Adauga comentarii!