Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi

Ti-ai dori ca, uneori, copilul tau sa nu iti ceara sa ii cumperi o noua jucarie sau un joc pe calculator, ci o carte? Sa-i dezvolti dorinta de a citi este intr-adevar o provocare, insa nu fara rezultate, daca te concentrezi la asta si nu apelezi la clasicul “Mai pune mana si pe o carte, nu numai pe jucarii”. Ce trebuie sa faci ca sa le dezvolti copiilor dorinta de a citi?

1. Citeste si tu


Copiii sunt foarte curiosi si, deseori, extrem de atenti la activitatile parintilor, pe care incearca sa le imite. Daca ii vad pe parinti ca citesc, atunci devin interesati si cer detalii despre ce se intampla in cartea respectiva.

2. Cumpara constant carti

De fiecare data cand mergi sa cumperi carti, ia-ti si copiii, acestia se vor obisnui cu ideea de librarie si vor incepe sa caute carti adresate varstei lor. De asemenea, obisnuieste-te sa faci referiri la carti cand povestesti ceva sau sa le povestesti din cartile pe care le citesti tu.

3. Fa-le cadou diverse carti de aventuri

Cartile de aventuri, scrise intr-un ritm mai alert, fara descrieri plictisitoare ii vor tine pe copii curiosi pret de multe pagini. Asadar, cand le faci un cadou, alege niste carti cu un subiect interesant, care sa se potriveasca cu ceea ce le place lor.

4. Nu ii forta

Atunci cand copiii nu vor sa citeasca ce li se da la scoala sau ce le oferi tu, nu are sens sa ii fortezi sa faca asta, ei vor incepe sa aiba aversiune fata de citit pe care o vor percepe ca pe o activitate plictisitoare, bagata cu forta pe gat.

5. Citeste-le povesti

Inca de mici, de la varsta de 2-3 ani, copiii ar trebui obisnuiti cu povesti. Evita povestile sadice gen “Capra cu 3 iezi” sau “Scufita Rosie” si alege carti cu povesti din istorie sau povesti ceva mai contemporane.

6. Ajuta-i sa isi imbunatateasca vocabularul

De fiecare data cand le citesti ceva copiilor, intreaba-i ce parere au despre ce le-ai citit si ce au inteles din poveste. Acest lucru ii ajuta sa isi fixeze informatia si sa invete cuvinte noi pe care le-au auzit in poveste.

7. Lasa-i sa aleaga ce vor sa citeasca

Gusturile copiilor sunt de cele mai multe ori neasteptate, de aceea e bine sa ii lasam pe ei sa isi aleaga ce vor sa citeasca, chiar daca noua parintilor cartea respectiva ni se pare complet neinteresanta.

8. Arata-ti interesul fata de ceea ce citesc

Cand copiii iti povestesc ceva din cartea pe care o citesc, cel mai bine e sa dai impresia ca e cel mai interesant lucru pe care l-ai auzit vreodata. In acest fel, copiii vor fi motivati sa citeasca mai mult.

9. Cumpara-le eBook Readere

Nu are sens sa te ingrijorezi ca eBook Reader-ele strica ochii copiilor, acestea au lumina ajustata in asa fel incat sa nu oboseasca ochii.

De ce e important sa ii influentezi pe cei mici sa citeasca mai mult?

Cititul, pe langa faptul ca este esential in educatie, ii ajuta pe copii sa isi largeasca vocabularul, sa comunice mai bine si sa se exprime intr-un mod mai creativ, nu in limbaj de lemn. De asemenea, le dezvolta abilitatea de a intelege lumea si ii ajuta sa isi faca o cultura generala inca din primii ani de scoala. Un studiu la care au participat peste 17.000 de persoane a aratat ca cei care citesc din placere au avut rezultate mai bune nu numai la materiile cu profil umanist, ci si la matematica.

Citeste si Cum iti inveti copilul sa fie mai creativ.

 

Adauga comentarii!