7 lucruri care iti vin in ajutor, ca parinte

Vorbim mult despre ceea ce trebuie sa facem ca sa le fie bine copiilor. Sa vorbim acum si despre ce trebuie sa facem ca sa le fie bine parintilor. 7 lucruri sunt de mare ajutor in aceasta calatorie de a fi parinte, care, atentie, tine toata viata.

  1. O retea de sprijin

Nu este vorba despre faptul ca vei incepe sa ceri incontinuu lucruri de la altii, dar este bine sa intelegi ca poate fi in avantajul tau sa iti schimbi modul de gandire. Cand esti parinte este momentul sa nu mai fii atat de independent fata de alti adulti. Sa intelegi ca iti este mai simplu daca si dai, si primesti. Aceasta retea poate sa fie numai cu membrii familiei sau cu prietenii apropiati sau cu alti parinti cu care te intersectezi.


  1. Ai intelegere fata de tine

Este posibil sa ai asteptari foarte mari de la tine, ca parinte. Ai vrea sa nu repeti zecile de greseli pe care le-ai vazut in jur sau poate chiar in familia in care ai crescut. Nu iti spune cand tii in brate un bebelus ca tu niciodata nu vei face X, este foarte posibil sa te inseli. Indiferent de situatie incearca, mereu, sa fii mai bun, dar accepta daca nu iti iese mereu.

  1. Discuta cu partenerul tau

Odata cu aparitia unui copil toata lumea are noi roluri de indeplinit si si toate valorile se repun pe tapet. Discutiile sunt normale si benefice. Este imposibil sa credeti acelasi lucru despre absolut tot. Tensiuni vor tot aparea, insa fara discutii ar fi si mai rau.

  1. Ai incredere in tine

Copilul are enorma nevoie de tine in viata sa. Si nu exista un singur mod corect in care sa interactionati. Asa ca ai incredere in tine si petrece timp impreuna cu copilul tau intr-un mod care sa iti placa, care sa vi se potriveasca. Asta isi va pune o amprenta pozitiva si asupra copilului tau, dar si asupra relatiei dintre voi.

  1. Sprijina-ti partenerul

Sa fii parinte nu este dificil numai pentru tine, este dificil si pentru partenerul tau. Este important cum se simte el, cu ce greutati se confrunta. Adesea nici nu trebuie sa faci ceva anume, ci numai sa il asculti. Toata lumea simte la un moment dat nevoia sa isi reincarce bateriile.

  1. Acorda-ti timp

Dupa cum spuneam la inceput, sa fii parinte tine toata viata. Este adevarat, la inceput este mult mai intens si chiar nu pari sa ai timp pentru tine. Dar acest inceput nu este chiar asa de mic, vorbim de mai multi ani la mijloc pana cand copilul devine cat de cat independent. Iar daca sunt mai multi copii aceasta perioada devine si mai lunga. Nu te poti pune cu totul in paranteza pentru ca aceasta este si viata ta, pe care trebuie sa ti-o traiesti ca sa iti mai ramana ceva de oferit.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Citeste si

Greseli care sunt fatale intr-o casnicie

Cum sa te descurci atunci cand esti o mama care lucreaza

 

Adauga comentarii!