9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre testul Papanicolau

Una din grijile pe care orice femeie trebuie sa le aiba, este sa isi faca testul Papanicolau o data la 1-2 ani. Acest test identifica intr-un stadiu foarte timpuriu modificarile celulare anormale de la nivelul colului uterin, fiind cel mai sigur test pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului de col uterin, a treia cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor.

Daca exista suspiciunea de modificari celulare la nivelul colului uterin, testul Papanicolau trebuie efectuat o data la cateva luni, dupa tratamentul prescris de medic, pana cand rezultatul este unul satisfacator.


Ce trebuie sa stii despre testul Babes-Papanicolau?

1. Testul trebuie facut in zilele de la jumatatea ciclului menstrual

Pentru rezultate cat mai corecte, se recomanda ca efectuarea probei pentru test sa fie facuta in saptamana de la jumatatea ciclului menstrual. De asemenea, este important sa fie evitate spalaturile vaginale, contactul sexual, folosirea cremelor, ovulelor si a tampoanelor vaginale cu o zi inainte de efectuarea testului.

2. Testul se face rapid si usor

Nu trebuie sa iti faci programare pentru testul Papanicolau, la foarte multe clinici el se face pe loc fara a suna in prealabil. Recoltarea probei este similara cu cea a probei de secretie vaginala, disconfortul este infim. Testul costa intre 40 si 120 de lei, dar poate fi si gratuit, in functie de clinica.

Citeste si 8 sfaturi care te ajuta sa traiesti mai sanatos.

3. Rezultatul nesatisfacator al testului nu inseamna cancer

Multe femei se tem de faptul ca un rezultat nesatisfacator la acest test ar putea insemna de fapt cancer de col uterin. Acest test indica aparitia unor leziuni si celule anormale la nivelul colului uterin care se pot transforma in ani de zile in cancer. Leziunile de col uterin se trateaza in totalitate, este important ca ele sa fie depistate la timp.

4. Buletinul de analize trebuie citit de medic

Deoarece pe buletinul de analize vor aparea tot felul de prescurtari (ASCUS, LSIL, HSIP), este greu sa descifrezi acasa acest test. Cel mai bine este sa eviti sa cauti informatii pe net, acestea doar te vor alarma inutil, si sa astepti sa iti interpreteze medicul tau rezultatele.

5. Cancerul de col uterin este unul dintre putinele tipuri de cancere care se trateaza

In momentul in care se depisteaza leziuni si anomalii celulare la nivelul colului uterin, se recomanda teste suplimentare, pentru ca mai apoi, daca este cazul, sa fie tratate aceste leziuni si eliminate celulele afectate printr-o interventie chirurgicala simpla.

6. Femeile care au activitate sexuala cu mai multi parteneri trebuie sa faca mai des testul

Deoarece cancerul de col uterin este cauzat de anumite tulpini are virusului papiloma uman (HPV), virus care se transmite pe cale sexuala, testul Papanicolau trebuie efectuat mai des de femeile care au activitate sexuala cu mai multi parteneri. De multe ori, virusul se vindeca de la sine, insa, in alte cazuri, el produce modificari la nivelul colului uterin.

7. Primul test se face la aproximativ 3 ani dupa inceperea vietii sexuale

In cazul femeilor tinere, testul se face la aproximativ 3 ani de la inceperea vietii sexuale. Daca nu exista suspiciuni de infectare cu HPV, se recomanda efectuarea vaccinului anti-papiloma virus. De asemenea, femeile care au ajuns la menopauza trebuie sa faca in mod regulat testul Papanicolau, diverse studii sugerand ca virusul HPV se poate reactiva in unele cazuri, in jurul varstei de 50 de ani. Riscul de infectie cu virusul HPV scade dupa varsta de 65 de ani, cand testul Papanicolau este recomandat doar in cazul unor rezultate recente anormale.

8. Femeile care s-au vaccinat impotriva HPV trebuie sa faca in continuare testul

Indiferent ca te-ai vaccinat sau nu impotriva HPV, este important sa faci testul Papanicolau, modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin pot sa apara si la femeile care au facut acest vaccin. Vaccinul HPV este eficient pentru anumite tulpini ale virusului si nu pentru toate, asa cum este si vaccinul anti-gripal.

9. Testul Papanicolau trebuie facut inainte si dupa sarcina

Deoarece leziunile de la nivelul colului uterin se pot mari in perioada sarcinii, este recomandat ca femeile sa faca acest test inainte de a ramane insarcinate. De asemenea, dupa nastere si incheierea perioadei de alaptare, cand hormonii din organism revin la normal, testul Papanicolau trebuie repetat.

Citeste si:

7 schimbari care au loc in corpul femeii dupa nastere

 

Adauga comentarii!