Este gata copilul sa iasa singur din casa?

Nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare. Unii copii merg sa se joace singuri langa casa chiar inainte de a implini 6 ani, altii nici la 15 ani nu ar fi lasati sa mearga singuri la liceu.
Asa ca este esential sa iti evaluezi singur situatia. Ai doua intrebari la care trebuie sa gasesti raspuns:

Este copilul suficient de matur sa se descurce singur?

Aici nu este vorba numai de varsta, desi se considera ca de la 10 ani ar trebui sa fii suficient de matur ca sa te descurci bine intr-un mediu care iti este foarte familiar.


Adica gandesti logic, esti capabil sa vezi consecintele unor actiuni, poti lua decizia corecta. De exemplu, este posibil ca, copilul tau, fiind foarte atras de ce vede intr-o vitrina sa stea in fata ei mult prea mult timp ca sa mai ajunga la timp la scoala? Sau – daca un prieten ii spune ca este in regula sa bea dintr-o sticla gasita pe strada este el suficient de matur sa realizeze ca nu si sa refuze?

In plus, pe langa capacitatea de a gandi, copilul trebuie sa aiba si dorinta de a fi independent. Ea este cea care il tine in priza, care il ajuta sa se concentreze, sa fie atent la ce este in jur. De obicei aceasta dorinta vine odata cu faptul de a fi constient de propria persoana, ceea ce se dezvolta odata cu varsta.

Este locul in care trebuie sa fie suficient de sigur?

Si aceasta este o intrebare foarte importanta. Daca de exemplu trebuie sa traverseze strazi aglomerate sau sa ia mijloace de transport in comun poate ca mai amani momentul. Sau daca este vorba despre un loc nou, pe care nu il cunoaste prea bine, atunci ii mai acorzi timp sa se familiarizeze. Si tot asa, in functie de fiecare situatie in parte.

Ce poti face, daca ai luat decizia ca ar fi timpul sa il lasi pe copil sa se descurce singur:

Scopul tau final, fara indoiala, este sa te asiguri ca este in siguranta. Si poti face asta urmandu-l la inceput, in spate, la o distanta in care il vezi ce face.
Mai poti apela si la dispozitivele electronice – ai posibilitatea de a vorbi cu el la telefon tot timpul drumului, ai posibilitatea de a-i spune, ulterior, sa te sune cand a ajuns, ai posibilitatea de a urmari unde este daca are la el un telefon smart.

Foarte bine este daca ar putea face acest pas catre independenta impreuna cu un alt copil din zona.

Si, foarte important, treci cu el prin cat mai multe scenarii posibile – ce faci daca ploua, ce faci daca nu mai vine masina care te duce la scoala, ce faci daca ti-ai pierdut cheia cu care intri in casa, ce faci daca nu iti mai gasesti telefonul sa suni etc.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Adauga comentarii!