Discutii despre sex in ciclul primar. Cum sa iti iasa mai putin stanjenitor

Daca iti inchipui ca copilul tau nu are nevoie de astfel de discutii, atunci cel mai probabil te inseli. Este posibil ca la el sa ajunga mesaje cu tenta sexuala mult mai devreme decat iti poti imagina. Si ar fi bine sa aiba cat de cat idee despre ce este vorba inainte de a da peste primele imagini porno.

Totusi, ai dreptate – discutiile despre sex cu un copil mic sunt stanjenitoare, nu stii cand sa le ai, nu stii cum sa le porti si adesea nici macar nu stii ce anume vrei mai exact sa ii transmiti.


Ca totul sa fie cat mai putin stanjenitor si totusi sa aiba utilitate, poti tine cont de urmatoarele:

Nu trebuie sa fie o mare discutie

Nu lasa toate informatiile pe mai tarziu, in ideea ca vei avea o mare discutie despre sex in care sa explici tot ceea ce este nevoie. Este normal sa te blochezi si sa o amani tot mai mult pana cand nu va mai avea loc deloc. Sau, daca va avea loc, copilul nu te va mai asculta.

Ofera, mai bine, informatii des, de cate ori se iveste ocazia. Copiii mici sunt curiosi in ceea ce priveste functionarea corpului lor.

Explica cuvintele care au inteles sexual

Copiii au o mare capacitate de a prinde din zbor si de a repeta cuvinte „interzise”. In loc sa te arati oripilat ca le auzi din gura lor ai putea sa le explici despre ce anume este vorba. Cel mai probabil nu le vor mai spune.

Nu vorbi despre tine

Este foarte posibil ca copiii sa te intrebe direct despre viata ta sexuala. Nu trebuie sa le raspunzi. Ba chiar poti profita de ocazie ca sa le explici mai clar ce inseamna dreptul la viata privata si ce inseamna consimtamant.

Nu emite judecati

Indiferent daca vrei sau nu, copiii vor avea la un moment dat curiozitati de ordin sexual. Nu este deloc momentul cand vin sa te intrebe ceva sa te apuci sa emiti judecati si sa condamni. Pentru ca vrei in continuare sa vina sa te intrebe in loc sa caute raspunsuri la prieteni sau pe internet.

Sexul este mai mult decat sex

Atunci cand vrei sa-l inveti pe copil despre sex ce vrei de fapt sa-l inveti sunt masuri de igiena, protejare in fata potentialelor pericole, ce inseamna sa il respecte pe celalalt si sa fie respectat si cateva notiuni anatomice. Iar in toate acestea nu este nimic rusinos, asa ca putem avea stfel de discutii cu un ton calm si fara a aborda o fata care sa sperie pe oricine.

Adauga comentarii!