De la patutul de bebe la un pat obisnuit

patut copil

Varsta de 3 ani vine cu tot felul de schimbari. Pe langa faptul ca este perioada in care invata sa nu mai poarte scutece, este si momentul sa invete sa doarma intr-un pat de copil mare.

Aceasta tranzitie nu este la fel pentru toti copiii. Pentru unii ea se face foarte usor, mai ales daca au frati/surori mai mari. Pentru ca, desigur, vor sa ii imite si de abia asteapta sa scape de patutul de bebelus.


Pentru altii insa tranzitia este dificila si copilul incearca sa amane cat mai mult momentul in care nu mai doarme in patutul cu care s-a obisnuit. Iar problema este ca, cu cat amana mai mult, cu atat le va fi mai dificil sa faca pasul.

Care este momentul in care schimbi patutul?

Se considera ca din momentul in care copilul este suficient de mare incat sa se urce pe barele patutului si poate sa „evadeze” este mult mai sigur sa il indemni sa doarma intr-un pat normal. Desigur, trebuie sa ai mare grija ca atunci cand copilul este in camera fara a fi supravegheat nu exista nimic care sa il puna in pericol, cum ar fi prize neacoperite sau obiecte grele pe care le-ar putea rasturna.

Modalitati de a face tranzitia mai usoara

– implica-l pe copil in alegerea patutului. Copiii se entuziasmeaza de cate ori primesc ceva nou, asa ca nu va fi dificil sa il faci sa priveasca totul ca pe o aventura extraordinara.

– lasa ambele patuturi in camera. Daca ai suficient spatiu nu arunca imediat patutul de bebelus si poti, o perioada, sa il lasi sa doarma in unul sau altul in functie de preferinta.

– profita de faptul ca merge la gradinita si acolo oricum nu mai doarme in patut de bebelus.

– pune patutul mare intr-un colt, astfel incat sa se simta in continuare protejat.

– pastreaza rutina. Cu siguranta aveti o rutina inainte de culcare. Este bine sa o pastrezi, astfel incat sa nu asocieze noul pat cu si mai mult disconfort.

O avertizare finala: tranzitia de la patutul de bebelus la unul de copil mare este cel in care parintii se pot trezi ca noul pat preferat al copilului este chiar patul lor. Pentru ca, daca ai libertate de miscare, de ce nu ai ajunge acolo unde iti doresti cel mai mult? De cat de ferm esti in respingerea acestei alegeri va depinde daca copilul chiar va dormi in patul sau sau mai degraba in al tau pana cand va implini 7-8 ani.

Photo by Josh Hemsley on Unsplash

Adauga comentarii!