Cum se face inscrierea in clasa 0

Cand copilasul este la grupa mare, in fiecare primavara, se face inscrierea in clasa 0. Aceasta inscriere se face conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei. Vom vorbi in continuare despre ce anume este clasa 0 si ce anume trebuie sa faca parintii.

Ce este clasa 0

Clasa 0 este o clasa care pregateste copilul pentru scoala. Ea se face in cadrul scolii si cu aceeasi invatatoare cu care va urma ciclul primar. In acest an copilul nu va primi deloc note. Asta nu inseamna ca nu va invata nimic. Insa mai degraba accentul se va pune pe obisnuirea copilului cu cerintele scolii: sa stea in banca o perioada mai lunga fara sa se miste, sa asculte cand i se explica ceva, sa raspunda cand este intrebat etc. Se presupune insa ca se invata inca din aceasta clasa literele mari de tipar si unele notiuni matematice.


Trebuie sa stiti ca poti fi inscrisi in clasa 0 copiii care au implinit varsta de 6 ani. Daca nu au implinit aceasta varsta pot sa fie inscrisi in urma unei evaluari psihosomatice. Copiii nu sunt obligati sa inceapa clasa 0, unii parinti aleg sa tina copilul la grupa mare inca un an de zile, ca sa mai aiba inca un an usor atat ei cat si copilul.

Cum alegi scoala la care inscrii copilul

Scoala este aleasa automat, in functie de adresa la care ai domiciliul. In fiecare primavara se afiseaza liste cu scolile si adresele care le sunt arondate. De exemplu, pentru Bucuresti, gasiti lista de circumscriptii aici .

Daca nu doriti la scoala la care ati fost repartizati puteti incerca sa inscrieti copilul la o alta scoala. De obicei insa scolile considerate bune sunt foarte solicitate si este mai dificil sa obtineti un loc la ele. Ceea ce nu inseamna insa ca nu se intampla, frecvent, motiv pentru care si este aglomerat traficul dimineata, cand sunt copiii dusi la scoala, uneori traversand tot orasul.

Exista o intreaga discutie despre oportunitatea unei asemenea alegeri. Sunt parinti care vor neaparat o scoala renumita, considerand ca astfel este mai sigur ca e o calitate mai buna a invatamantului. Alti parinti considera ca poti duce copilul la orice scoala, ba chiar poti avea norocul sa gasesti un invatator mai dedicat la o scoala care nu se considera vedeta. De se sunt copiii de la scolile centrale mai bine pregatiti? Pentru ca de obicei parintii acestor copii au mai multi bani si investesc in meditatii inca de la clase foarte mici. Dupa cum va spuneam, este o intreaga discutie la mijloc.

Cum se inscrie copilul la scoala

In fiecare an se stabileste o perioada de inscriere. In 2018 inscrierea se face in luna martie in mai multe etape. Inscrierea se face direct la scoala la care va invata copilul. Pentru inscriere aveti nevoie de urmatoarele acte:

  1. Cerere-tip de inscriere
  2. Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal ( parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului)
  3. Copie si original al certificatului de nastere al copilului
  4. Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare (acolo unde este cazul).

Sursa foto: booksicals.com

Citeste si

4 metode alternative de educatie pentru copii

Dezvoltarea copilului de la 5 la 6 ani: cele mai importante etape

Adauga comentarii!