Cum sa iti imbunatatesti relatia cu copilul tau

Ne aducem aminte ca, atunci cand eram copii, ni se parea adesea ca parintii nostri sunt incorecti, ca judeca situatiile in mod gresit si isi folosesc puterea pe care o au asupra noastra fara a se gandi prea bine la modul in care procedeaza. Prea multe astfel de impresii negative fara indoiala ca strica, in timp, relatia pe care o avem cu copiii nostri. Iata ce am putea face pentru a evita asta:

Cat mai putine interactiuni negative

In aceasta categorie intra: tipatul, criticarea, repetarea obsesiva a acelorasi lucruri, incalcarea promisiunilor. Daca am capatat aceste obiceiuri trebuie sa observam ce anume le declanseaza si sa ne invatam sa raspundem in alt mod.


Asculta parerea copilului despre tine

Pe langa reactiile negative de mai sus, mai sunt si altele mai putin evidente. Iar ca sa observi ca le faci, trebuie sa asculti parerea copilului despre comportamentul tau. De exemplu, sa zicem ca observi ceva bun – si-a facut curat in camera. Il vei lauda, probabil. Dar strecori in aceasta lauda si o parere negativa? De exemplu, ii spui ca ar trebui sa isi faca curat tot timpul fara sa i se mai aminteasca de asta?

Spune ca iti pare rau

Comportamente precum cele de mai sus am avut si vom mai avea in viitor. Indulceste-le, atunci cand le observi, prin faptul ca iti ceri scuze. Asta arata ca intelegi si punctul de vedere al copilului si iti pare rau pentru cum se simte.

Lauda

Nu lauda numai realizarile evidente – un meci castigat, o nota mare etc. Lauda si comportamentele care ai vrea sa se repete cat mai des: s-a jucat cu fratii fara sa se certe, a strans farfuria dupa ce a mancat, nu te-a deranjat cand vorbeai la telefon etc.

Nu totul poate sa fie rezolvat de catre tine

Daca nu vrei sa fii o autoritate, ci mai degraba un partener, atunci nu incerca sa rezolvi orice mica problema a copilului. Daca, de exemplu, se plange de faptul ca nu a gasit cu cine sa se joace in parc, nu veni imediat cu solutii, ci mai degraba intereseaza-te de modul in care se simte si asculta-l. Rezolvarea si-o va gasi singur, astfel incat sa fie potrivita cu propria fire.

Photo by James Wheeler on Unsplash

Adauga comentarii!