Are copilul tau probleme la scoala?

In timp ce unii copii povestesc tot ceea ce se intampla la scoala si poti sa fii sigur ca stii si care este atmosfera in clasa si cat de bine se descurca copilul tau, altii nu impartasesc prea multe – fie ca nu prea sunt mandri de modul in care se descurca si nu ar vrea sa mai fie judecati si de tine, fie pentru ca vor sa se simta cat mai independenti.

Ca sa ai un copil care se deschide, atitudinea ta este foarte importanta. Ai sanse mai mari sa comunice cu tine si sa il poti ajuta daca:


arati ca intelegi ca poti avea probleme din cand in cand. Nu cere perfectiunea si nici nu te prezenta pe tine ca pe un om perfect. Ajuta mult comunicarea daca mai arati ca sunt si momente in care tu nu te-ai descurcat prea bine.

nu tii discursuri despre cum ar trebui ei sa se poarte. Mult mai util este sa asculti si sa iti spui parerea punctual. Arata ca il sustii pe copil si ca tu il incerci sa il ajuti sa gasiti impreuna o solutie.

gasesti motivul pentru care efortul lor de a invata merita facut. Un simplu „pentru ca asa spun eu” sau „pentru ca asta este datoria ta” taie orice chef de deschidere. Daca le castigi entuziasmul atunci castigi batalia.

Semne ca nu se descurca bine

Exista, desigur, semnele clasice – notele mici. Trebuie sa stii intotdeauna ce note are copilul tau si ce materii i se par mai dificile. Insa mai exista si alte semne:

scoala i se pare copilului nedreapta. Ca in orice relatie intre oameni, pot sa apara unele frictiuni, insa daca copilul se plange constant ca nu este tratat corect, atunci este foarte posibil sa nu faca fata materiei.

copilul este in permanenta nervos. Nu ai cum sa te simti bine daca ti se pare ca dezamagesti mereu asteptarile celorlalti. Iar acest stres se poate manifesta in multe feluri: isi roade unghiile, doarme sau mananca mai prost, se supara foarte des si din motive minore.

Photo by Nicole Honeywill on Unsplash

Adauga comentarii!