Rolul pe care il are joaca in dezvoltarea copilului

De obicei ne gandim ca joaca este buna intrucat ajuta la dezvoltarea fizica, insa ea are un rol esential si in dezvoltarea cognitiva si sociala. Prin urmare, joaca nu este ceva ce ar trebui permis ca o rasplata daca ne-a ascultat, ci ar trebui sa fie apreciata pentru tot ceea ce aduce bun.

Jocul de roluri

Il vedem adesea pe copil incercand sa amestece diferite substante, asa cum ar face un chimist. Este o modalitate de a cunoaste lumea si ar trebui sa o incurajam chiar daca ni se pare ca rezulta prea multa mizerie. Curiozitatea este o calitate umana esentiala.


Dar jocul de roluri aduce mult mai mult. Poate fi o oportunitate de a experimenta emotiile intr-un mediu sigur, cat si una de a intelege sentimentele celor din jur. Sa joci rolul unui coleg sau al unui profesor te poate invata foarte multe despre el.

Joaca si atentia

Uneori nici macar nu ne dam seama cat de multa atentie este implicata in joaca copiilor si cat de complexe sunt actiunile pe care le fac. Sa luam un exemplu banal, care implica o gustare cu papusile. Copilul pune farfuriute, cescute si lingurite pentru fiecare papusa in parte. Dupa care imagineaza o conversatie care are loc intre ele, deci exerseaza si limbajul si comunicarea.

Jocul in grup

De la trei ani in sus copiii iubesc sa se joace cu alti copii. In acest fel invata abilitati sociale esentiale: sa isi astepte randul, sa isi comunice punctul de vedere, sa vada lucrurile si din perspectiva celuilalt, sa negocieze, sa aplaneze conflicte. Nu va reusi imediat, insa prin expunere repetata va invata sa se descurce cu complexitatea relatiilor umane.

Pe langa toate acestea, este evident ca copiii iubesc sa se joace, aceasta activitate ii face fericiti. Este modalitatea perfecta de a reduce stresul si de a le pastra starea de sanatate fizica si psihica.

Photo by Scott Webb on Unsplash

Adauga comentarii!