Primii ani de scoala sunt esentiali pentru relatiile viitoare

Atunci cand ne gandim la anii de adolescenta ai copiilor nostri nu putem sa nu simtim o mica strangere de inima. Ni se pare ca pericolele sunt foarte mari, ca vremurile sunt mult mai tulburi acum decat “erau pe vremea noastra”.

Probabil este exact ce au simtit si parintii nostri. Si ne aducem aminte cu o strangere de inima ca si noi am avut relatii tensionate cu parintii in perioada respectiva. Desi, pana la urma, lucrurile au iesit ok. Dar noi cum ne vom descurca in rolul de parinti?


Ei bine, psihologii spun ca ne vom descurca foarte bine. Mai ales daca avem grija, in primii ani de scoala, de educatia pe care o oferim copiilor. Insa ce inseamna asta mai exact? Ar fi 4 atitudini pe care suntem sfatuiti sa mergem.

Discutii avute din timp

Daca vrem sa le insuflam copiilor nostri anumite valori, atunci trebuie sa discutam cu ei din timp, cand sunt inca deschisi sa ne asculte. Nu trebuie sa asteptam sa implineasca 14 ani, cand anturajul devine mai important decat parintii. Trebuie sa le transmitem ce credem noi despre sex, droguri, prietenii, munca inainte de aceasta varsta. Si asta se face prin discutii libere, nu ulterior, prin interdictii si cearta.

Schimbarea va veni

Cel mai adesea parintii sunt luati prin surprindere de schimbarile survenite in comportamentul copiilor lor. Li se pare ca s-au intamplat peste noapte. Si nu reactioneaza cu deschiderea necesara. Insa schimbarea este normala. Trebuie sa te impaci cu acest gand. Si sa realizezi ca vei controla din ce in ce mai putine lucruri. Trebuie sa iti pastrezi energia pentru ceea ce este cu adevarat important.

Incurajeaza-i sa-si ia propriile decizii

O persoana este cu atat mai responsabila cu cat isi ia propriile decizii. Si asta se invata din timp. Luand initial decizii mici si vazand ce se intampla. Daca vrei ca la un moment dat copiii tai sa reuseasca sa isi poarte singuri de grija atunci trebuie sa le permiti sa invete sa faca asta. Mai bine mai devreme, cand consecintele negative posibile sunt mai mici decat ar fi mai tarziu in viata.

Incurajeaza-i sa aiba o activitate in afara scolii

Cel mai probabil este sportul, intrucat tinerii iubesc provocarile fizice. Daca copiii nostri au facut sport in scoala generala ar trebui sa ii incurajam sa nu renunte odata ce ajung la liceu. Practicarea sportului poate asigura o modalitate sanatoasa si de a construi prietenii si de petrecere a timpului liber.

Photo by Elijah O’Donell on Unsplash

Citeste si

Cum construiesti o relatie puternica cu copilul tau

Copiii au mai crescut. Este mai usor?

Adauga comentarii!