Cum construiesti o relatie puternica cu copilul tau

Zi de zi interactionam cu copiii nostri – incercam sa-i ajutam sa se dezvolte, sa ii protejam, ne bucuram de apropierea lor si le transmitem iubire. Si am vrea ca toate acestea sa nu se termine vreodata, sa o putem face si mai tarziu, cand nu mai sunt atat de mici, pasind in adolescenta.

O relatie se construieste in timp, alegerile pe care le faci acum isi vor spune cuvantul in momentul in care tendinta naturala a copilului este sa respinga orice adult, mai ales unul care vrea sa ii controleze actiunile. Insa, daca inca de mic a fost consolidata fundatia prin actiunile de zi cu zi, ai mai putine motive ca sa iti faci probleme.


Uite ce ai putea sa le transmiti copiilor pentru a avea o relatie stransa, indiferent de varsta.

  1. Poti sa te descurci

Sa stie faptul ca daca tu ai incredere in el ca se descurca in orice situatie i se intampla sa fie pus este de mare importanta pentru copil. Daca tu ii transmiti ca se descurca sa se imbrace singur o va face, daca ii transmiti ca isi poate controla emotiile poate ajunge acolo, daca ii transmiti ca poate sa fie responsabil pentru lucrurile sale va fi.

  1. Ia propriile decizii

Alegerile proprii au o foarte mare forta proprie. Ele te invata, spre deosebire de alegerile care iti sunt impuse din afara. Te invata cum sa gandesti si cum sa iei decizii astfel incat sa iti fie bine. Daca alegem mereu pentru copiii nostri, chiar si in lucrurile banale, atunci cand vor ajunge sa ia decizii singuri nu vor stii sa o faca. Si, daca va fi vorba despre decizii importante, poate sa iasa ceva cu adevarat rau. Asa ca putem linistiti sa ii lasam sa se ocupe de propriul bine acum, cand deciziile sunt daca sa mearga sau nu descult.

  1. Esti foarte bine asa cum esti

Indiferent de ce ganduri am fi avut, fie in ceea ce priveste personalitatea, fie in ceea ce priveste abilitatile, pe copii trebuie sa ii vedem si sa ii acceptam asa cum sunt. Desigur, sa incercam sa ii ajutam, insa fara reprosuri ca nu se pliaza pe cine stie ce vis al nostru.

Ceea ce putem noi sa facem, ca parinti, este sa-i ajutam sa isi atinga cat mai mult potentialul, nu insa sa le spunem ce anume sa fie.

  1. Hai sa ne distram

Sa te simti bosumflat, nemultumit, obosit, neindreptatit etc este foarte usor. Gandurile negative ne vin instant in minte. Nu la fel stau insa lucrurile si cu partea pozitiva. Pentru ea trebuie sa muncim. Asa ca de cate ori poti creaza o atmosfera placuta, inventeaza jocuri, gaseste motive sa razi. Chiar si atunci cand lucrurile nu marg asa de bine. Sau mai ales atunci. Toata lumea are nevoie de un pic de optimism.

Photo by Shari Sirotnak on Unsplash

Adauga comentarii!