Cum scapi de scutece: 5 idei practice

Copilul tau a trecut deja de varsta de 2 ani si nu da semne ca vrea sa renunte la scutece prea curand? Te gandesti sa il dai la gradinita, insa nimeni nu vrea sa-l primeasca cu pampers? Ti se pare prea costisitor sa cumperi mereu scutece la 2-3 saptamani? Indiferent care sunt motivele pentru care vrei ca cel mic sa renunte mai repede la scutece, este important sa incepi cu pasi mici acest proces de dezvatare dupa ce copilul implineste 2 ani.

Nenumarate studii au aratat ca cei mai multi copii reusesc sa renunte la scutece fara prea mare efort si bataie de cap in jurul varstei de 35 de luni.


Care sunt cele mai recomandate moduri prin care il poti determina pe cel mic sa renunte la scutece si sa faca la olita?

1. Lasa-l fara scutec

Desi o sa ti se para complicat sa ii speli mereu hainele, lasa-l pe cel mic fara scutece si ziua si noaptea. O sa observi ca nu-i convine deloc sa faca pe el si o sa ceara singur sa faca la olita. Cea mai buna perioada in care sa dezveti copilul de scutece este vara, deoarece vei avea mai putine haine de spalat.

2. Ai rabdare

Cu cat fortezi un copil sa faca ceva, cu atat el va refuza mai tare sa faca acel lucru. Nu are sens sa te enervezi explicandu-i care sunt avantajele renuntatului la scutece, incearca sa astepti acel moment in care el devine deschis la aceasta idee. O tactica buna este sa ii spui ca prietenii lui de la locul de joaca au renuntat la scutece pentru ca s-au facut mari. Copilul tau o sa vrea si el sa fie considerat mare si va accepta ideea de a sta fara scutece.

Citeste si Cum calmezi crizele de furie ale copilului de 2-3 ani.

3. Mergi cu el la cumparaturi si spune-i sa-si aleaga o olita care-i place

Dupa ce trec de varsta de 2 ani, copiii vor sa fie cat mai independenti si sa aleaga singuri cu ce se imbraca, ce mananca si felul in care se joaca. Ca sa ii dai impresia ca detine controlul absolut asupra momentului in care incepe sa faca la olita, mergi cu el la magazin si lasa-l sa-si aleaga singur olita.

4. Pune copilul pe olita in fiecare zi la anumite ore

Urmareste momentele in care copilul are scaun si pune-l pe olita aproximativ la acele ore. Este important sa obisnuiesti copilul cu un anumit ritm. De exemplu, daca alegi sa pui copilul pe olita dimineata, el nu va face nazuri deoarece face parte din rutina lui zilnica.

5. Ofera-i recompense si lauda-l

Copiii mici reactioneaza foarte bine la incurajari, laude, recompense. Asadar, ai grija ca de fiecare data cand face la olita sa il lauzi. De asemenea, lauda-l si in fata altor persoane, copilul isi va da seama ca acesta este un pas important pe care il face.

Multi pediatri recomanda sa nu confuzionezi copilul si sa eviti sa il lasi in unele momente cu scutece si in altele fara. Daca iei decizia de a-l dezvata de ele, este mai bine sa le elimini dintr-odata si nu treptat.

Citeste si:

De la ce varsta trebuie sa se spele copiii pe dinti?

 

Adauga comentarii!