Cum calmezi crizele de furie ale copilului de 2-3 ani?

Copilul tau a implinit 2 ani si are accese de furie si crize de isterie din ce in ce mai frecvente? Incepe sa planga din senin si vrea lucruri imposibile? Vestea buna este ca aceste crize, numite si tantrumuri, dispar dupa varsta de 3 ani, iar vestea proasta este ca nu poti sa faci mare lucru ca sa le eviti.

Cum calmezi, totusi, copilul?


1. In timpul crizelor, ignora-l

Incepand cu varsta de 2 ani, poate chiar mai devreme, copilul incepe sa experimenteze tot felul de stari, inclusiv plictiseala, o stare pe care o detesta. E simplu ce vrea el, sa fie distrat in permanenta si sa primeasca absolut tot ce vrea. Cand este refuzat, de cele mai multe ori incepe sa se dea cu fundul de pamant si sa urle asa de tare, incat nu stii in ce parte sa fugi mai repede. Potrivit pediatrilor, cea mai buna solutie este sa nu ii spui nimic. El se va linisti singur, important este sa stie ca esti acolo cu el in camera.

2. Orice ar fi, nu-l certa

Pentru ca un copil atat de mic inca nu are clar stabilit in minte ce e bine si ce e rau, nu este cea mai buna solutie sa il certi. Cel mai bine este sa ii dai explicatii de fiecare data cand nu poti sa ii oferi ceva. In acest fel, copilul o sa invete ca exista reguli care trebuie respectate si nu traim intr-o societate anarhica :).

Citeste si 10 principii de educatie promovate de Maria Montessori.

3. Evita contactul vizual cu el

Cand copilul tau se afla in mijlocul unei crize de nervi si frustrare, cel mai bine este sa eviti contactul vizual cu el. Cu cat il vei privi mai mult in ochi si vei fi mai atenta la el, cu atat el se va ambitiona si va plange mai tare.

4. Distrage-i atentia

Cand copilul da semne ca se potoleste, distrage-i atentia cu ceva. Cea mai usoara metoda este sa desfaci o cutie si sa spui, asa ca pentru tine, ca ai gasit niste pietricele sau o broscuta. Eu am prin toata casa cutii pline cu obiecte inutile pe care sa le am la indemana pentru momentele in care incep crizele.

5. Evita lucrurile care stii ca declanseaza aceste crize

Daca copilul vrea mereu sa ii cumperi masinute si are crize ca nu ii iei masinute, evita acele strazi cu magazine de jucarii. Daca vrea sa manance mereu inghetata, evita locurile cu inghetata. De asemenea, incearca sa il lasi sa faca dezordine sau sa cotrobaie prin dulapuri, chiar daca te enerveaza asta. Copilul mic vrea de obicei lucrurile pe care i le refuzi, daca vede ca il lasi, se plictiseste imediat.

6. Ofera-i senzatia ca e independent

Cand copiii incep sa creasca, vor sa faca din ce in ce mai multe lucruri singuri, sa manance, sa se imbrace, sa se spele. Pentru ca este cam greu sa faca aceste lucruri la 2 ani, se frustreaza si isi varsa nervii pe ce le iese in cale. Incurajeaza copilul sa faca lucrurile singur si da-i impresia ca il ajuti foarte putin.

7. Evita locurile aglomerate

Daca duci copilul de 2 ani la Disneyland sau in nu stiu ce parc de distractii cu galagie, muzica tare si aglomeratie, nu o sa ii faci deloc o bucurie asa cum iti imaginezi. El va fi asa de supraexcitat, incat va sfarsi in niste crize de plans si isterie. Cel mai bine este sa eviti aceste locuri, copilul va fi mult mai incantat pe o plaja mai salbatica decat daca il duci pe o plaja unde e mereu muzica tare, magazine cu jucarii la tot pasul si, in general, prea multe tentatii.

8. Pastreaza-ti calmul

Poate ca partea cea mai grea cand vine vorba de tantrumul copiilor este sa iti pastrezi calmul si sa nu incepi sa balacaresti copilul ca nu se poarta ca un om mare. Gandeste-te ca o mare parte din frustrarile copilului vin din faptul ca el intelege foarte multe si poate exprima foarte putine. Cand copilul vede ca te enervezi, crizele lui devin si mai mari si supararea lui pare infinita.

Citeste si:

7 moduri prin care ajuti copilul sa invete sa vorbeasca

 

Adauga comentarii!