Cum iti inveti copilul sa faca economii si sa aprecieze valoarea lucrurilor

Un copil care primeste constant tot ce isi doreste si nu trebuie sa faca niciun efort pentru a obtine un lucru, va deveni un adult blazat care va astepta sa faca cei din jur totul in locul lui. Ca sa eviti o asemenea situatie, trebuie sa ai grija sa ii oferi copilului tau inca de la varste fragede o educatie financiara, in conformitate cu varsta lui.

Potrivit unor studii, copiii sunt capabili sa invete ideea de economisit si cheltuit bani inca de la varsta de 3 ani. De asemenea, potrivit acelorasi studii, cea mai buna perioada pentru educatia financiara a copiilor este pana la varsta de 7 ani. Pana la aceasta varsta, se pare ca se formeaza cele mai importante obiceiuri pe care o persoana le are de-a lungul vietii (felul in care se raporteaza la bani, abilitatile sociale, increderea in sine, ambitia in a obtine anumite lucruri).


Cum iti inveti copilul despre bani si valoarea lucrurilor?

Varsta 3-5 ani

Dupa varsta de 3 ani, copiii incep sa ceara constant dulciuri si jucarii. Ei vor invata diverse metode de manipulare prin care sa obtina cat mai usor ce isi doresc (e.g. tavalit pe jos in magazin, plansete, tipete, urlete). Pentru a nu-ti obisnui copilul sa ceara mereu jucarii si dulciuri in magazin, spune-i ca nu e randul lui si ca trebuie sa cumperi lucruri si pentru alte persoane. Spunandu-i mereu asta, el va intelege in cele din urma ca nu orice drum la magazin inseamna si o jucarie.

O alta idee buna de a-ti invata copilul despre valoarea banilor este sa ii cumperi trei pusculite, una pentru jucarii, alta pentru dulciuri si alta pentru cadouri pentru cei din jur. De fiecare data cand ii oferi bani, spune-i sa ii imparta astfel incat sa adauge bani in fiecare pusculita. Explica-i ca atunci cand se strang bani in pusculite, poate sa ii cheltuiasca pentru a cumpara dulciuri, jucarii sau cadouri. Ca sa il motivezi sa isi pastreze acest obicei, numara cu el din cand in cand banii si explica-i cat ii mai trebuie pentru a cumpara un anumit lucru.

Varsta 6-10 ani

Dupa varsta de 6 ani, copilul incepe sa inteleaga mai bine valoarea banilor si va face alegeri mai intelepte in modul in care ii cheltuieste. La aceasta varsta este important sa ii explici copilului faptul ca trebuie sa se gandeasca bine pe ce isi cheltuieste banii. Atunci cand copilul intelege ca daca isi da banii pe o jucarie, nu mai are cu ce sa isi cumpere inghetata (sau invers), se va gandi mai bine daca chiar isi doreste respectiva jucarie.

Un exercitiu bun prin care sa il inveti pe copil valoarea banilor la aceasta varsta este sa ii dai mereu aceeasi suma de bani in magazin (5-10 lei) si sa ii spui sa isi cumpere ce doreste cu ei. O sa constati ca la un moment dat va incepe sa pastreze banii pentru a-si cumpara ceva mai scump.

Varsta 11-14 ani

La aceasta varsta, copilul incepe sa isi doreasca altfel de lucruri: excursii, tabere, instrumente muzicale, cursuri de pictura, telefon, tableta, consola pentru jocuri s.a.m.d. Pentru ca dorintele lui sunt acum mai costisitoare, este momentul sa introduci ideea de economisit bani pentru o perioada mai lunga de timp. Atunci cand copilul face un efort destul de mare sa stranga banii si se abtine de la a-si cumpara cine stie ce dulciuri la scoala, va aprecia mai bine lucrul pe care il va cumpara.

Citeste si:

Top 6 cele mai eficiente sfaturi de parenting

10 pasi simpli prin care stimulezi creativitatea copiilor mici

Dezvoltarea copilului de la 5 la 6 ani: cele mai importante etape

 

Adauga comentarii!