10 pasi simpli prin care stimulezi creativitatea copiilor mici

Creativitatea unui copil incepe in momentul in care gandeste de unul singur si incearca sa gaseasca solutii la diverse situatii si probleme. Provocarile de zi cu zi il fac sa inteleaga lumea inconjuratoare si sa se adapteze mai usor la ea. Potrivit psihologilor, perioada cea mai importanta pentru dezvoltarea creativitatii este varsta de 2-7 ani, perioada in care copilul trebuie stimulat sa invete sa gandeasca singur si nu sa astepte ca lucrurile sa ii fie oferite de-a gata.

Cum stimulezi creativitatea copiilor mici?

1. Permite-i copilului sa aleaga

Pentru ca un copil sa invete sa gandeasca liber, el trebuie lasat sa aleaga. Stiai ca un copil asimileaza cele mai multe cunostinte cand i se lasa libertatea de a alege? Intreaba-l ce mancare vrea la pranz sau cina, ofera-i mai multe variante si lasa-l sa spuna ce isi doreste. De asemenea, lasa-l pe el sa-si aleaga locul de joaca la care vrea sa mearga si, in general, ofera-i mai multe variante de activitati pentru a se gandi la ce ii place sa faca. Acest mic obicei il va face sa invete sa gandeasca independent, un aspect important al creativitatii.


2. Limiteaza-i timpul petrecut la televizor sau tableta

Un copil care se ataseaza prea mult de anumite desene animate sau jocuri de pe tableta, nu mai este un copil liber. El devine obisnuit sa fie distrat de altii si devine anxios atunci cand incepe sa se plictiseasca. Pentru a fi creativ, copilul trebuie lasat sa isi inventeze activitati si, bineinteles, sa se plictiseasca.

3. Ofera-i obiecte care sa ii stimuleze imaginatia

Nu trebuie sa cumperi constant masinute si papusi, copiii se plictisesc foarte repede de jucariile care nu au si o utilitate. Desi la magazinul de jucarii, copilul nu o sa aleaga niciodata creioane si caiete, ci jucarii care ii starnesc doar un interes de moment, este bine sa ii alegi tu anumite jucarii: cuburi, creione, blocuri de desen, pensule si acuarele, instrumente muzicale, puzzle-uri, instrumente de gatit, creta si tabla, bucatarie de jucarie, trusa de scule.

4. Citeste-i in fiecare seara povesti

Acum cand copiii sunt stimulati vizual din toate partile (de tablete, televizoare, xBox-uri, calculatoare, telefoane), este foarte greu ca ei sa se poata concentra si la ascultare. Cand li se citesc povesti, ei sunt stimulati sa isi imagineze respectiva poveste si sa deruleze mental intregul fir al evenimentelor, ceea ce nu se intampla atunci cand se uita la desene animate si nu este nevoie ca ei sa isi imagineze ceva din povestea de pe ecran.

5. Pune-i si tu la randul tau intrebari

Nu numai copilul trebuie sa intrebe, ci si tu. Ca sa ii stimulezi creativitatea incearca sa-l intrebi cat mai des despre diverse lucruri. “Cum ar fi daca oamenii ar zbura?”, “Ce personaj ti-ar placea sa fii?”, “Ce crezi ca sunt stelele?”, “Ce sunt norii?”, “Ce anotimp iti place cel mai mult?” s.a.m.d. In acest fel, il faci pe cel mic sa inceapa sa isi puna intrebari si sa devina curios.

6. Nu folosi sistemul pedeapsa-recompensa

Copilul nu trebuie sa fie educat dupa sistemul pedeapsa-recompensa, acest sistem este un fel de sclavie a spiritului. Copilul trebuie sa faca ceea ce ii place lui si nu sa le faca placere celorlalti. De fiecare data cand ii vei oferi copilului o recompensa pentru ca a invatat o poezie, el nu va mai invata poezii pentru placerea lui, ci doar pentru a te multumi pe tine si pentru a primi inca un cadou.

7. Joaca-te cat mai mult cu copilul

Cand copilul pretinde ca se joaca de-a doctorul sau pompierul, intra in jocul lui si permite-i sa dezvolte cat mai mult jocul. De asemenea, incearca sa ii oferi un spatiu unde poate sa faca mizerie si dezordine cat de mult vrea. Ofera-i nisip, faina, acuarele, apa si lasa-l sa se joace cum are chef.

8. Nu te juca in locul lui

Multi parinti au tendinta sa rezolve puzzle-urile, sa construiasca lego-urile si sa duca la sfarsit anumite jocuri atunci cand cei mici nu au rabdare sa le faca si se enerveaza. Crizele de furie fac parte din dezvoltarea celor mici, asadar, nu te grabi sa ii ajuti si lasa-i sa gaseasca singuri solutiile.

9. Invata-l sa iubeasca activitatile in aer liber

Cele mai sanatoase activitati pentru un copil sunt cele in aer liber. Incearca sa scoti copilul in fiecare zi din casa, indiferent de vreme. De asemenea, du-l cat mai des in excursii vara (la tara sau la munte) si invata-l sa se bucure de natura.

10. Lasa-l sa te contrazica

Nu ii da impresia copilului ca tu detii adevarul universal despre toate lucrurile. Lasa-l sa te contrazica si tine cont si de parerea lui. Incurajeaza-l sa gaseasca mai multe solutii la o problema, mai multe cai de a rezolva o situatie. Astfel ii vei stimula gandirea si il vei invata ca exista intotdeauna mai multe solutii. Important e sa le vada si sa o identifice pe cea mai potrivita.

Citeste si:

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

10 reguli simple care te ajuta sa te descurci mai usor cu copilul de 2-3 ani

5 lucruri pe care sa le spui cat mai rar copiilor tai

Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului

 

Adauga comentarii!