Trucuri pentru a-i culca pe copii suficient de devreme

Una dintre cele mai mari probleme atunci cand incepe scoala este sa reusesti sa ii culci pe copii la timp, astfel incat sa nu aiba dificultati in a se trezi dimineata. Si toate par sa se puna impotriva acestei dotinte – si faptul ca tu ai o multime de lucruri de facut seara si faptul ca copilul isi doreste cat mai mult timp liber, fara nicio obligatie si nu vrea deloc sa si-l „piarda” dormind. Asa ca va sustine sus si tare ca nu ii este in niciun caz somn.

Cum sa aduci somnul?


Cititi inainte de culcare

Sa ti se citeasca inainte de culcare este linistitor – este ca si cum l-ai lua pe copil prin invaluire. Nu trebuie sa se culce, trebuie doar sa stea cuminte, ca sa asculte o poveste. Si, ca prin farmec, somnul vine destul de repede.

Toata rutina inceputa din vreme

Culcatul presupune o intreaga rutina – de la spalat si imbracat in pijamale, pana la cine stie ce cerinte speciale – cum ar fi un pahar de lapte sau o sesiune de joaca cu parintii. Toate acestea iau timp si nu prea te poti baza pe copii sa le faca singuri. Asa ca trebuie sa te asiguri din timp nu ai cate si mai cate de facut atunci cand ar trebui sa fie in pat.

Fii prezent

Toate cele de mai sus iti cer sa fii prezent. Oricate alte lucruri ti se pare ca ai avea de facut. Si, pana la urma, este un lucru bun, pentru ca ai astfel sansa de a te reconecta cu copiii, dupa o zi foarte incarcata. Asa ca incearca sa nu strigi cerinte de la distanta si apoi sa te superi ca le indeplinesc. Asta va face atmosfera tensionata.

Nu ceda

Daca stii ca trebuie sa se culce la o anumita ora ca sa fie in forma a doua zi nu ii lasa pe copii sa incalce constant aceasta ora. Explica-le de ce alegi aceasta ora si de ce este bine pentru ei. Poti lasa ora de culcare sa fie mai putin stricta in anumite zile din saptamana cand este posibil, cum ar fi vineri sau sambata.

Photo by Clint McKoy on Unsplash

Adauga comentarii!