Importanta starii de spirit in scoala generala

Atunci cand copii merg la scoala in primii ani, ei nu invata numai sa scrie, sa citeasca si sa faca exercitii numerice. La fel de importanta este si starea de spirit. De dorit este ca copilul sa aiba incredere in el, sa fie curios, sa se poata concentra, sa stie cum sa lucreze cu altii, sa aiba rabdare etc.

Ce il poti invata:


Sa aiba rabdare

Atunci cand inveti este important sa ai rabdare sa treci prin pasi mici pana ajungi la un rezultat semnificativ. Trebuie sa iti setezi asteptari mici si sa te bucuri atunci cand reusesti sa le indeplinesti.

Sa iti dai sarcini este o abilitate care se invata. Si o poti repeta si in afara scolii. De exemplu, cu ce trebuie sa faci inainte de culcare. Daca copilul invata ce inseamna sa fii independent se va descurca mai bine si la scoala.

Sa inteleaga ca totul este un proces

Poate ca la inceput totul pare extrem de dificil si imposibil de obtinut, insa prin pasi mici si repetitii ajungi acolo unde iti doresti. Ca sa treci prin asta trebuie sa accepti ca la inceput nu stii si ca ai nevoie de efort, ca uneori este posibil sa nu reusesti, dar asta nu inseamna altceva decat ca trebuie sa depui mai mult efort. Arata-i copilului apreciere pentru efortul depus, nu lauda numai rezultatele.

Sa aiba incredere in el

Fara a avea incredere in tine nu poti obtine prea multe. Ca sa ii cresti increderea concentreaza-te pe ceea ce este pozitiv si lauda ceea ce reuseste sa faca – de exemplu ca a reusit sa citeasca o carte pana la capat. Explica-i ca este normal ca uneori sa se simta nervos sau sa ii fie frica de nereusita. Dar aceste sentimente pot sa fie depasite prin efort. Ele doar indica faptul ca trebuie sa te concentrezi mai mult pe un aspect.

Photo by Johnny McClung on Unsplash

Adauga comentarii!