Fetele sunt rele

Am auzit mai multi parinti de fete spunand ca fetele sunt rele. Si asta mai ales la varste mici, incepand de la gradinita. In ce sens sunt fetele ‘rele’? Au mai des decat baietii de aceeasi varsta una sau mai multe din urmatoarele comportamente:

– exclud sau ignora alte fete


– isi formeaza ‘aliante’ astfel incat persoana exclusa sa fie exclusa de toata lumea

– conditioneaza prietenia

– interpreteaza adesea atitudinea celorlalti ca fiind ostila

Astfel de atitudini par sa dea roade, sa le faca sa se simta puternice si sa le ajute sa obtina ceea ce isi doresc. Parintii ar trebui sa intervina imediat ce le observa pentru a le reduce si pentru a le invata modul corect de a relationa cu ceilalti oameni. Nu de alta, dar atat sanatatea fizica cat si cea psihica depinde de cat de impliniti ne simtim in relatiile cu ceilalti. Si este putin probabil sa ai o relatie care sa te implineasca daca singurul lucru pe care il iei intotdeauna in considerare este propria ta dorinta.

Ce ati putea face

– in primul rand ar trebui sa observati cu atentie modul in care copilul vostru interactioneaza cu ceilalti. Pentru ca fiecare o face in mod diferit.

– vorbiti despre emotii. Copiii trebuie invatati sa ii inteleaga pe ceilalti. Poate ca au daramat turnul la care ai muncit, insa nu pentru ca este ‘rau’ – poate ca s-a simtit exclus, poate ca este suparat ca turnul sau este mai mic, poate chiar nu l-a vazut. Intelegerea actiunilor este calea catre comunicare, in timp ce punerea de etichete rupe relatia.

– tu cat de repede judeci/pui etichete? Daca remarcile tale despre ceilalti oameni arata ca imediat ii judeci si ii consideri incapabili atunci este posibil ca atitudinea ta sa fie copiata.

– discuta despre prietenie, despre ce inseamna ea. Si mai bine ar fi daca ai avea o prietena buna si copilul te-ar vedea in timp ce ii acorzi atentie, ii iei in considerare nevoile.

Si, nu in ultimul rand, explica faptul ca, desi este posibil sa ai unele persoane favorite, cu care preferi sa petreci mai mult timp, asta nu inseamna ca trebuie sa ii excluzi pe toti ceilalti. Este mult mai usor sa incluzi decat sa excluzi intrucat nu ai de luptat cu o cantitate atat de mare de emotii negative, cum apar adesea in cazul excluderilor.

Photo by Ratiu Bia on Unsplash

Citeste si

Ce este bullyingul si cum ne putem ajuta copiii

Cum il inveti pe copil sa se descurce in situatii sociale dificile?

Adauga comentarii!