Cum il inveti pe copil sa se descurce in situatii sociale dificile?

Traim intr-o societate si modul in care stim sa interactionam cu ceilalti este printre cele mai importante abilitati pe care le avem. Iar aceasta abilitate este una care se dezvolta in timp. Efortul este unul care merita intrucat in foarte mare parte ne asigura o buna calitate a vietii.

Adesea, in relatiile noastre, intalnim situatii tensionate. Sau noi facem astfel incat relatiile cu cei din jur sa devina tensionate. Si trebuie sa stim cum sa procedam, cum sa ne comportam. Pe masura ce inaintam in varsta invatam din ce in ce mai mult despre noi si despre ceilalti. Se spune ca devenim mai intelepti. Cum putem transfera copiilor nostri o parte din aceasta intelepciune?


Povesteste despre tine

Si tu, in viata de zi cu zi, te intalnesti cu fel de fel de situatii. Povesteste despre problema cu care te-ai confruntat si ce ai facut ca sa o rezolvi. Intreaba-l si pe copil daca el crede ca ar fi existat o alta solutie care este mai potrivita.

Discuta despre problemele sale

Invata-l pe copil sa iti povesteasca problemele sale. Si analizati-le impreuna. Scopul nu este sa ii dai tu solutia, ci sa il faci pe el sa ajunga la o solutie proprie. Discuta despre posibile alternative pe care le-ar fi avut. Daca solutia pe care o propune nu te multumeste incepe sa pui intrebari astfel incat el singur sa vada alte aspecte. Asa, incet, incet il poti ghida catre o solutie mai buna.

Discuta despre relatiile din familie

Daca sunt mai multi frati atunci cu siguranta vor aparea fel de fel de conflicte si frictiuni. Foloseste-te de acestea pentru a-i invata pe copii despre emotii si raspunsurile pe care ar trebui sa le aiba intr-un conflict.

Cititi

Atunci cand citesti afli despre fel de fel de situatii si tipologii de oameni. Si in acest fel este mult mai usor sa intelegi concepte care altfel par foarte abstracte. Exista multe carti pentru copii care abordeaza probleme sociale.

Actioneaza

Uneori sa discuti despre probleme nu este suficient. Si este bine sa vezi si ce anume mai exact genereaza conflictul si sa incerci sa il rezolvi. Poate se rade des de un copil pentru ca este peltic si ai putea sa il duci la logoped. Poate ca ar ajuta sa il muti din banca, daca este in permanenta langa cineva care il agreseaza. Sau sa vorbesti cu profesorii ca sa supravegheze respectarea conduitei civilizate.

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Citeste si

De ce este important sa le citesti povesti copiilor?

Ce este bullyingul si cum ne putem ajuta copiii

 

Adauga comentarii!