Cum sa ii pregatesti pe copii pentru clasa 0

Poate ca vi se pare un pic cam devreme sa vorbim acum, la inceputul primaverii, despre ce va fi la toamna. Insa pregatirile pentru clasa 0 trebuie sa inceapa din timp, ca sa aiba vreun efect. Pentru ca este vorba despre invatarea unor comportamente, iar asta necesita mult timp.

Din fericire, nu este vorba despre lucruri complicate, desi este adevarat ca totul este dificil atunci cand vorbim despre un copil mic, care de abia acum invata sa coopereze.


Invata-l pe copil sa isi stranga lucrurile

La scoala este foarte important sa fii ordonat. Iar asta incepe cu pusul lucrurilor in ordine. Faceti asta in casa, impreuna. Nu trebuie sa fie un prilej de cearta, o puteti face ca o continuare a momentului de joaca.

Implica-l la cumparaturi

Comportamentele sociale, cum ar fi sa ii respecti pe ceilalti, se invata. Iar cumparaturile sunt un bun prilej ca sa invete ca nu este totul numai despre ei.

Ca sa fie ocupat, dar si ca sa devina mai responsabil si sa invete ce inseamna sa urmezi un plan, cere-i sa identifice pe raft obiectele pe care se aveti pe lista.

La somn cat mai devreme

Una este sa te trezesti cand ai tu pofta si alta sa fii nevoit sa te trezesti la 7. Cum nu este deloc sanatos sa privezi copiii de somn, ei trebuie sa mearga la culcare cat mai devreme. Ceea ce este foarte bine si pentru parinti. Pentru ca o zi cu un copil mic este epuizanta.

Limiteaza timpul in fata ecranelor

Nu este nevoie sa stea cu ochii in ecrane de cate ori mergeti undeva sau de cate ori tu ai ceva de rezolvat prin casa. Pare mai simplu asa, pentru ca sunt linistiti si iti dau timpul de care ai nevoie, insa daca sunt in permanenta absenti nu mai au niciun prilej sa invete ceva.

Lasa-i sa interactioneze cu strainii

La scoala nu vei fi in preajma copilului ca sa mediezi tu convorbirile cu altii. Asa ca lasa-l sa interactioneze cat mai mult cu strainii. Daca sunteti la un restaurant lasa-l sa comande singur ce vrea, daca il intreaba un strain ceva pe strada nu raspunde tu in locul lui.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Adauga comentarii!