Cum sa tii un copil fericit?

Uneori poti avea impresia ca pentru a tine un copil fericit ai nevoie de foarte multi bani – ca sa ii cumperi zeci de jucarii sau sa il duci in vacante si locuri de joaca scumpe. Insa fericirea copiilor nu este legata de asta, ci de relationare si posibilitatea de a se exprima.

Invata-l pe copil despre emotii

Limbajul este cel care ne ajuta sa ne exprimam si aceasta este cea mai importanta achizitie in primii ani de viata. Dar este vorba despre mai mult decat sa inveti sa numesti obiecte. La fel de important este sa inveti sa numesti emotii.


Puteti face mai multe lucruri pentru asta: sa discutati despre ce simt personajele din carti, sa imaginati mici scenete cu jucariile de plus, sa numiti emotiile pe care le au copiii. Citeste-le copiilor zilnic cate 10 minute, chiar daca nu par interesati de aceasta activitate. In timp, veti avea multe de castigat din asta.

Timp de joaca liber

Toata lumea isi incarca energiile din contactul cu natura. Asa ca este mult mai important pentru dezvoltarea si pentru starea lui de bine sa il lasi pe copil sa se joace afara decat sa il duci la orice fel de curs. Desigur, il poti duce si la cursuri, insa nu mai des decat o data, de doua ori pe saptamana. Copiii sunt satuli sa li se tot spuna ce sa faca. Ei si-ar dori cel mai mult sa fie lasati in pace sa exploreze. Iar la varste mici asta este de fapt tot ceea ce au nevoie, cu conditia ca tu sa stai mult de vorba cu el si sa ii povestesti despre tot ceea ce intalniti in jur.

Timp bine structurat

Foarte multa energie atunci cand ai grija de copii se duce in actiuni curente: sa doarma, sa fie curati, sa manance. Insa fara un timp bine structurat in aceasta privinta copiii nu au cum sa fie fericiti. Un copil de 1 – 2 ani are nevoie intre 11 si 14 ore pe zi de somn. Ti se pare ca le ia la infinit sa se bage in pat? Ei au nevoie de toata aceasta rutina elaborate, cu spalat, poveste, jucarii favorite etc. Iar un copil fericit inseamna un parinte fericit.

Photo by Paige Cody on Unsplash

Adauga comentarii!