Copiii si imaginea corporala

Atunci cand ne referim la imaginea corporala avem in vedere modul in care ne raportam la corpul nostru, cum il percepem.

Pentru adolescenti imaginea corporala este foarte importanta, se simt definiti de ea. Insa nu trebuie sa cadem in capcana de a considera ca numai ei sunt interesati de modul in care arata. Si multi dintre copiii mai mici au astfel de preocupari si pot ajunge sa isi formeze o parere proasta despre sine pe baza unor comparatii inutile. Exista studii care arata ca astfel de manifestari pot sa apara inca de la 3 ani!


Probabil ca de vina este expunerea la media, insa este foarte posibil ca si comportamentul celor din jur legat de imaginea corporala sa nu fie tocmai in regula.

Prin urmare, rolul parintilor este foarte important pentru a-i ajuta pe copii sa isi formeze un mod de a se raporta la corpul lor care este sanatos si nu psihologic inhibator. Ce nu ar trebui sa faci si cu ce ai putea inlocui:

Plangerile referitoare la propriul corp

Cum copiii au tendinta de a ne urmari cu mare atentie si de a ne imita actiunile, nu ar mai trebui sa avem remarci negative privitor la corpul nostru. De cate ori ne vine sa ne plangem privitor la modul in care aratam sa ne oprim si sa laudam corpul pentru ceea ce ne permite sa facem.

Dieta pentru slabit

Probabil ca din cand in cand mai incercam cate o dieta pentru ca nu ne mai place cum aratam si am vrea sa slabim. Nu are insa sens sa anuntam asta cu surle si trambite. Mult mai bine ar fi sa spunem ca vrem sa mancam mai sanatos, mai echilibrat.

Ce este valabil pentru dieta este valabil si pentru exercitiile fizice. Nu ar trebui sa ne laudam ca le facem pentru a slabi, ci sa subliniem faptul ca ne relaxeaza si ne ajuta sa ne pastram corpul sanatos.

Laudele

Este asa de simplu sa faci un compliment pe baza infatisarii! Cu toate acestea, nu ar trebui sa o facem atat de des. Ar trebui sa complimentam si altceva – cum ai reusit sa faci ceva, cum te-ai descurcat intr-o situatie, ce ai mai invatat etc.

Mai ales in cazul fetitelor trebuie insistat in aceasta privinta intrucat in permanenta ele sunt complimentate pentru cum arata si pot cu mare usurinta sa creada ca infatisarea este singurul lucru pentru care vor fi apreciate vreodata.

Remarcile referitoare la altii

Intrucat suntem fiinte sociale si o mare parte din timp ne-o petrecem evaluandu-i pe cei din jur, nu este de mirare ca avem nenumarate puncte de vedere privitoare la ceilalti. Este bine insa sa nu-i judecam pe ceilalti tinand cont de modul in care arata. Mai ales sa nu-i ponegrim pentru ca sunt mai grasi decat am considera noi ca este normal. Macar sa nu o facem cu voce tare cand sunt copiii langa noi, daca nu ne putem opri mintea sa gandeasca astfel.

Similar, probabil ca nu ne putem opri sa nu facem comparatii intre noi si ceilalti, insa ar trebui sa ne invatam copiii sa se aprecieze asa cum sunt, cu propria unicitate, fara a cadea in capcana de a dori sa fie ca altcineva.

Citeste si

Sa iti supui copilul la o dieta?

Cat zahar trebuie sa manance un copil mic intr-o zi?

Adauga comentarii!