Cateva trucuri pentru rutina dupa nastere

Cea mai complicata perioada din ingrijirea unui bebelus este in primele saptamani de dupa nastere, pana cand reusiti sa va creati o rutina. Mai jos gasesti cateva informatii care te pot ajuta, astfel incat sa nu iti mai analizezi la infinit fiecare alegere.

Baie in fiecare zi

Fa bebelusului baie zilnic. Poti include asta in ritualul de seara, inainte de culcare. Ai insa grija, intrucat cordonul ombilical necesita ingrijire speciala la inceput, pana cand cade.


Mancare la fiecare 2-3 ore

Bebelusii trebuie hraniti la fiecare 2-3 ore, indiferent daca este zi sau noapte. Asta va pune o mare presiune pe tine, intrucat adultul nu este obisnuit sa se odihneasca daca are in permanenta somnul intrerupt. Incearca sa ai ajutorul cuiva in unele perioade din zi, astfel incat sa te simti suficient de relaxata sa dormi, stiind ca are cineva grija de bebelus.

Poarta bebelusul

Sa tii in permanenta un bebelus in brate inseamna sa nu mai poti face nimic altceva. Bebelusilor le place sa fie cat mai aproape de mama lor, asa ca foloseste un sistem de purtat, care il va tine linistit, dandu-ti si tie posibilitatea de a te misca.

Contactul piele pe piele

Daca bebelusul suge, atunci el are adesea un astfel de contact cu tine, insa este bine sa aiba si cu tatal sau. Pune bebelusul sa stea pe pieptul tatalui, astfel inca sa ii simta bataile inimii. Este important insa ca adultul sa nu adoarma in aceasta perioada.

Haine largi

Hainutele bebelusului nu trebuie sa fie prea stramte, mai ales in primele zile cand inca este deranjat de cordonul ombilical. Foloseste mai multe straturi de haine, astfel inca sa ii poti regla cu usurinta temperatura. Nu poti sa iti dai seama daca ii este frig luandu-te dupa extremitati. Verifica, atingand cu degetele fie pieptul, fie pe spate, un pic mai jos de gat.

Nu critica eforturile celorlalti

Daca tu petreci cel mai mult timp cu bebelusul este posibil sa stii cel mai bine cum sa ai grija de el, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le refuzi celorlalti sa se ocupe de bebelus. Si ei fac, cu siguranta, ceea ce pot mai bine ca sa ii fie bebelusului bine. Ai incredere in ei si abtine-te sa critici prea mult.

Accepta haosul din jur

Probabil ca la inceput in casa lucrurile vor fi destul de haotice, lucrurile bebelusului punand stapanire in toate spatiile si lucrurile voastre fiind mai putin puse la punct decat esti obisnuita. Nu te poti insa desprinde de zambetul in somn al bebelusului ca sa te ocupi de ele? Este in regula, concentreaza-te acum si pe relatia cu bebelusul, va fi timp pentru altele si mai tarziu.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Adauga comentarii!