Colicile abdominale ale bebelusului

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta proaspetele mamici sunt colicile abdominale ale bebelusului, o afectiune care tine de maturizarea sistemului digestiv al nou-nascutului. Nu toti bebelusii au colici abdominale si, de asemenea, nu toti le au la fel de intense.

Colicile sunt de fapt niste crampe abdominale care apar brusc, fara niciun indiciu in prealabil, provocand crize de plans si agitatie bebelusului, spre disperarea parintilor, care nu stiu cum sa rezolve aceasta situatie mai repede. Din cauza acestor dureri, multi bebelusi mananca mai putin, desi crizele nu apar in timpul mesei, ci mai degraba dupa-amiaza si seara, iar altii nu reusesc sa adoarma si foarte greu se pot opri din plans.


Vestea buna este ca aceasta afectiune este comuna in randul bebelusilor si nu tine mai mult de 2-3 luni, dupa care dispare de la sine, ca si cand n-ar fi existat niciodata. Vestea proasta este ca nu exista un tratament 100% eficient pentru ea.

Ce e de facut pentru a ameliora colicile bebelusilor?

1. Da-i sa bea ceai anti-colici

La farmacie gasesti tot felul de ceaiuri naturale anti-colici pentru bebelusi, multe sunt pe baza de chimen, anason, musetel si fenicul, combinatia acestor plante fiind foarte buna pentru tratarea crampelor abdominale. Ai grija sa alegi ceaiurile fara zahar pentru a nu obisnui copilul de mic cu gustul de dulce.

2. Calmeaza bebelusul cu foenul

Stiai ca zgomotul foenului are efect linistitor pentru bebelus? Cand cel mic trece printr-o criza de colici, tine un uscator de par dat drumul in apropierea lui, o sa vezi ca face minuni. De asemenea, la fel de bine functioneaza si aspiratorul sau un filmulet de pe Youtube cu zgomotul marii.

3. Pune-i cateva picaturi de Espumisan in lapte

Espumisanul nu are efecte adverse si ajuta bebelusul sa scape de gazele intestinale. Pune-i cateva picaturi de Espumisan in lapte, atat cat scrie pe prospect, si crampele vor fi mai putin intense iar disconfortul abdominal va fi si el redus considerabil.

4. Scoate-l cat mai des la plimbare

Plimbarile in aer liber au efect de calmare pentru bebelus, el reuseste sa doarma si sa manance mai bine. Indiferent ca e vara sau iarna, este recomandat sa-l scoti pe cel mic la plimbare.

5. Maseaza-l usor pe burtica

Un masaj usor, in sensul acelor de ceasornic, cu un ulei natural il va linisti pe cel mic. De asemenea, ii poti pune o paturica sau o compresa calda pe abdomen.

6. Fa-i baie in fiecare seara

Baia are efect de linistire pentru bebelus si il va ajuta sa doarma mai bine. Ai grija ca apa sa fie doar calduta si nu prea fierbinte.

Potrivit pediatrilor, alimentatia mamelor care alapteaza poate influenta si ea intensitatea si frecventa colicilor bebelusilor. Mamele ar trebui sa evite prajeala, alimentele condimentate, fasolea, lintea si nautul, nefierte suficient, alimentele grase cu multe adaosuri si E-uri, varza si, in general, alimentele care baloneaza. In cazul bebelusilor care consuma lapte praf, mamele ar trebui sa aleaga pentru ei laptele care contine probiotice, pentru a-i usura bebelusului tranzitul intestinal.

Citeste si Somnul bebelusului pana la 3 luni.

Adauga comentarii!