Activitati pentru dezvoltarea mentala a bebelusilor

Bebelusii sunt una dintre masinariile perfecte de invatare ale naturii. Cu putina stimulare, un copil poate fi tinut activ si cu interesul ridicat. Inceputa devreme, dezvolatrea mentala a copilasului poate face minuni mai tarziu, fiind chiar peste alti copilasi de varsta lui.

La nastere, creierul copilului tau contine 100 de miliarde de neuroni (altfel spus, o multitudine, cam cate stele pe cer). In primii ani i se vor dezvolta trilioane de conexiuni cerebrale numite sinapse neuronale. Sinapsele care nu sunt unite, conectate intre ele prin stimulare se pierd, de obicei, in primii ani de scoala. Deși creierul unui copil are cand este mic anumite conexiuni care il ajuta, de exemplu, sa invete repede o limba straina, acestea sunt mai vulnerabile decat creierul unui adult. Și inca ceva uimitor – creierul unui copil are de doua ori mai multe conexiuni neuronale ca un adult.


Incepe prin a-i oferi copilasului un start sanatos: asigura-ti o dieta sanatoasa si bogata in vitamine in timpul sarcinii si evita medicamentele, unele pot fi distructive pentru creierul micutului inca din uter.

Care sunt cele mai eficiente activitati pentru dezvoltarea mentala a bebelusilor?

  • Apeleaza la jocuri care implica mainile. Bebelusii raspund bine la invatarea jocurilor simple facute consecutiv.
  • Lasa-ti degetele sa vorbeasca si ele – folosirea limbajului semnelor care sa completeze vorbele chiar inainte ca micutul sa invete sa vorbeasca ajuta la cresterea coeficientului de inteligenta.
  • Uitati-va in jur – Bebelusii sunt fascinati de copaci miscati de vant, chipuri noi, pasari care zboara, haine care se rostogolesc in masina de spalat – totul este nou si interesant.
  • Vorbește cu el cat mai mult pentru a-si dezvolta vocabularul. Rezuma-te la inceput la cuvinte si constructii simple, ca sa inteleaga si sa se acomodeze. Vorbeste-i despre jucaria lui sau despre paturica, despre ce-i pregatesti de mancare, nu despre serviciul tau, urmatoarea vacanta sau alte chestii complicate. Daca vezi ca vrea sa comunice cu tine incurajeaza-l: „Deci vrei sticla cu lapte!”.
  • Tot ce il inveti nou repeta de cateva ori. Cu cat repeti mai mult unele lucruri, cum sa se joace cu o minge de exemplu, cu atat mai repede se formeaza conexiunile neuronale. Dar imediat cum pare plictisit, opreste-te si treci la altceva.
  • Fii atenta. Atunci cand iti arata ceva asigura-te ca observi cu privirea ce anume a aratat, daca este obiect sau un eveniment intamplat in jurul vostru care a prezentat interes pentru el. Aceasta atentie pe care o imparte cu tine ii confirma copilasului tau ca observatiile lui sunt importante pentru tine.
  • Canta-i.
  • Ofera-i raspunsuri pozitive si clare la actiunile pe care le face.
  • Atunci cand ii atragi atentia pentru ceva gresit, nu o face in asa fel incat sa se simta speriat. Coboara-te la nivelul lui si spune-i regula: ce e bine sa faca si ce nu, in termeni cat mai simpli.
  • Dezvolta-i sentimentele empatice pentru cei din jurul lui – foloseste-te de momentele in care cineva e suparat, trist pentru a-ti ajuta copilul sa invete despre sentimente, ingrijire, protejare si bunatate. Daca le antrenezi de acum, aceste conexiuni se vor implementa si micutul va raspunde empatic la nevoie.
  • Sadeste-i inca de mic pasiunea pentru carti citindu-i constant. Alege carti colorate, cu imagini multe si incearca sa redai ce citesti, sa interpretezi fiecare personaj, animal, pasare. Il vei distra si-l vei face sa retina mai usor anumite lucruri.
  • Fii pozitiva mereu, chiar si la mese. Spune numele alimentelor pe care le consuma si arata cat de entuziasmata esti de cum mananca, chiar daca la inceput va reusi sa se murdareasca teribil incercand sa invete. Dar aceasta voie buna va fi asociata cu orele de masa, deci mancatul nu va mai fi un chin.

Tu ce jocuri inventezi pentru cel mic pentru a-i stimula creativitatea?

 

Adauga comentarii!