La ce varsta va vorbi?

Momentan, singura modalitate de comunicare a micutului tau este plansul. Des si tare. Vestea buna este ca in curand se va petrece o schimbare majora in dezvoltarea limbajului copilasului, acesta imbunatatindu-si capacitatea de a-si exprima cuvintele. Nu te gandi ca va articula prea bine cuvintele. Asa cum mai intai se taraste si merge de-a busilea, la fel sta treaba si cu vorbitul – murmurul este o etapa extrem de importanta pentru ca reprezinta inceputul comunicarii reale, copilul incepe sa experimenteze sunete, este atent la reactii, raspunde inapoi.

Fix momentul in care copilasul tau va spune primele cuvinte nu avem cum sa-l prezicem. Acest lucru difera de la bebelus la bebelus. In continuare vom arata cam cum se desfasoara faza vorbitului pana la varsta de 3 ani. Daca micutul tau nu se regaseste cat de putin in urmatoarea parte discutata si acest lucru prezinta motive de ingrijorare, dicuta cu medicul pediatru.


  • La 3 luni: Plansul este prima forma de comunicare a unui bebelus. Si fiecare are caracteristici speciale: un simplu strigat poate insemna foame pentru un bebelus, schimbarea scutecului pentru altul. Pe masura ce creste, isi va dezvolta un repertoriu bogat de gangureli, murmure si suspine. In ceea ce priveste capacitatea de a intelege limbajul, micutul incepe sa recunoasca cum suna unele cuvinte si cu sunt structurate frazele pe care le aude in jurul lui.
  • La 6 luni: bebelusul tau incepe sa balbaie diferite sunete. De exemplu, copilul poate spune “ba-ba” sau “da-da”. Pana la sfarsitul lunii a sasea sau a saptea, copiii raspund la numele lor, recunosc limba lor materna si isi folosesc tonul vocii pentru a te anunta daca sunt binedispusi sau nu. Unii parinti, nerabdatori sa auda ce va spune prima data bebelusul, interpreteaza simplele gangureli ( da-da ) ca fiind primele cuvinte ale micutului – ta-ta. Dar la varsta asta sunetele sunt simple, lipsite de sens, nu cuvinte.
  • La 9 luni: Dupa varsta de 9 luni, bebelusii pot intelege cateva cuvinte de baza, cum ar fi “nu” si “la revedere”. De asemenea, ei pot incepe sa utilizeze o gama mai larga de sunete consonantice si tonuri de voce.
  • La 12 luni: Cei mai multi copii incep sa spuna cuvinte simple ca „mama”, „tata” spre sfarsitul a 12 luni de viata si de aceasta data chiar stiu ce spun, nu sunt doar simple sunete. Acum raspund sau cel putin asculta si intuiesc ce inseamna unele solicitari ale tale, ca de exemplu „te rog, pune aia jos”.
  • La 19 – 24 luni: Desi probabil spune mai putin de 50 de cuvinte, copilasul vostru acum intelege mult mai mult. Si este ca un buretel, preluand si retinand pe zi ce trece tot mai multe cuvinte, deci ai grija ce si cum vorbesti! Poate chiar lega cuvinte. In timp, pe la 2 ani, deja utilizeaza mai multe cuvinte in vorbire, va incepe sa articuleze prin cuvinte ce-i place si ce nu, ce crede, ce simte.
  • La 25 – 36 luni: Copilul tau la inceput se va stradui putin sa gaseasca volumul vocii cel mai potrivit, dar isi va da seama in curand cum sta treaba. Incepe sa se obisnuiasca cu pronumele. Intre 2 si 3 ani vocabularul se imbogateste si mai mult si continua sa o faca, iar el va intelege aproape tot din ce-i vei spune / cere. Va alatura substantivele verbelor formand simple propozitii.
  • Pana la varsta de 3 ani va fi un vorbaret destul de sofisticat. Veti putea sa sustineti o conversatie impreuna si chiar sa intelegi aproape tot din ce spune. Ba chiar se va opune daca ii ceri sa faca mai multe lucruri de-odata.

Poti ajuta dezvoltarea limbajului micutului prin asigurarea unui mediu de comunicare bogat si cultivat in aceasta perioada in care el incepe sa-si dezvolte aceasta trasatura. Vorbeste-i des, dar incearca ca din cand in cand sa folosesti cuvinte putine pentru ca el sa poata intelege cum se leaga cuvintele. Raspunde-i, de asemenea, cu entuziasm la fiecare incercare a lui de a comunica pentru ca astfel il incurajezi.

Adauga comentarii!