Depresia dupa nastere – cum o recunosti

Dupa nastere sentimentele sunt atat de amalgamate incat este dificil sa iti dai seama daca treci printr-un episod de depresie sau ceea ce simti este urmarea fireasca a unei stari avansate de oboseala.

Se crede ca in jur de 10% dintre proaspetele mame au episoade de depresie. Nu se stie insa foarte clar, intrucat adesea nici macar mamele nu stiu ca sufera de depresie.


Printre semnele depresiei se numara:

– tristete extrema, sentimentul ca nu esti bun de nimic,
– tulburari ale somnului si apetitului,
– dificultati de concentrare si de a lua decizii,
– sentimentul ca viata nu merita traita,
– sentimentul de vinovatie.

Mamele care trec prin astfel de perioade au impresia ca ele sunt de vina, ca ele au facut sau nu au facut ceva. Dar de fapt la baza lor stau o combinatie de factori: schimbari hormonale, mediul, factori genetici, istoria personala.

Tratamentul depresiei postnatale este similar cu cel al oricarei depresii: sedinte de psihoterapie sau medicatie, in cazuri mai grave. Important este sa cauti ajutor, altfel perioada de recuperare poate sa fie foarte lunga si, uneori, se poate intampla chiar sa se complice mai tare.

Anxietatea

O alta problema comuna dupa nastere este aparitia anxietatii. Pot exista tot felul de spaime nejustificate ca vei pierde bebelusul, ca ar putea muri in somn, ca nu este un parinte suficient de bun, ca nu primesti ajutor etc.

Solutia pentru toate acestea este sa incerci sa reduci ritmul pentru toate lucrurile pe care le crezi urgente (desi nu sunt cu adevarat), sa ai grija sa dormi si sa mananci si sa renunti la gandul ca trebuie sa faci totul perfect.

Adauga comentarii!