5 mituri neadevarate despre nasterea prin cezariana

Nasterea este o experienta personala si foarte intensa pentru orice viitoare mamica, o experienta care poate fi privita cu teama sau, dimpotriva, ca pe ceva firesc. Fiecare gravida decide, in functie de recomandarile medicului, care tip de nastere i se potriveste cel mai bine si cu care se simte cel mai confortabil. Cu toate astea, multe gravide prefera sa sara peste perioada travaliului si sa nasca direct prin cezariana, cu speranta ca lucrurile vor fi mai usoare. Insa, de cele mai multe ori, nu este chiar asa.

Iata mai jos care sunt cele mai comune mituri despre cezariana, mituri care, de altfel, sunt complet neadevarate:


1. Cezariana este mai usoara decat nasterea naturala

Intr-adevar, la cezariana nu mai treci prin tot chinul travaliului, ti se face anestezie si te trezesti cu copilul gata nascut. Cu toate astea, dupa ce efectul anesteziei trece, viata ta nu va fi nici pe departe una usoara. Tinand cont ca vei avea o taietura maricica pe burta, care se va vindeca anevoios, te vei misca cu greutate si nici gand sa iti poti tine copilul in brate cateva zile bune dupa nastere.

2. Cezariana nu doare

Asa cum spuneam si mai sus, cezariana nu doare cand este facuta, asa cum nu doare nicio alta operatie realizata sub anestezie. Multe femei aleg aceasta cale, terifiate fiind de nasterea naturala, insa nu se mai gandesc la ce le asteapta dupa. Este simplu: cand nasti natural suferi cel mult 24 de ore in timpul travaliului, iar cand nasti prin cezariana suferi 1-2 saptamani si te recuperezi complet in 2-3 luni, poate chiar mai mult.

3. Dupa cezariana nu mai poti sa nasti natural

Multe femei sunt convinse ca daca au nascut o data prin cezariana trebuie sa nasca si a doua sau a treia oara tot prin cezariana. Daca sarcina este una sanatoasa, la o distanta de 2 ani de cea precedenta, atunci nu exista niciun motiv pentru care n-ai putea naste pe cale naturala.

4. Copiii nascuti prin cezariana au o imunitate mai scazuta dupa nastere

Modul in care este nascut un copil nu influenteaza starea lui de sanatate. Doar atunci cand apar complicatii la nastere (probleme de sanatate ale mamei), care pot surveni atat la nasterea naturala cat si la cea prin cezariana. In ceea ce priveste imunitatea, nu exista studii suficiente care sa ateste ca nasterea naturala are un efect semnificativ asupra sanatatii bebelusilor.

5. Este dificil sa alaptezi bebelusul dupa ce ai nascut prin cezariana

Intr-adevar, durerile de la operatie vor fi atroce, insa acest lucru nu te va impiedica sa iti hranesti bebelusul. Lactatia se declanseaza indiferent de tipul de nastere pe care il alegi. Ca sa iti fie mai usor, alege o pozitie mai comoda, eventual cu o perna in poala, pentru a-ti proteja operatia. De asemenea, pentru a evita problemele cu lactatia, incearca sa iti alaptezi bebelusul cat mai repede dupa nastere.

Citeste si:

Cat de repede te recuperezi dupa nasterea prin cezariana?

Nastere naturala sau cezariana? Ce alegi?

Sursa foto: rd.com.

 

Adauga comentarii!