Temeri ale viitorilor tatici

Sa ai un copil este un motiv de bucurie si entuziasm, dar ramane suficient loc si pentru temeri si intrebari. Si tu ca viitoare mamica nu esti singura care este speriata, ci si partenerul tau, viitorul tatic.

Iata cateva intrebari care nu-i vor da pace pentru un timp taticului:


  • Voi fi un tata bun? – undeva , printre gandurile bine ascunse in mintea barbatului se gaseste si aceasta intrebare. La urma urmei, trecerea de la un adult tanar, proaspat casatorit sau implicat intr-un parteneriat cu femeia iubita la urmatoarea etapa, aceea de tata implica si un sacrificiu personal, o dezvoltare a intelepciunii si, ceea ce este cel mai important, responsabilitatea tranformarii fetitei sau baietelului ce urmeaza sa vina intr-un adult responsabil, educat si bine-crescut.

Raspunsul? – bineinteles ca vei fi un tata bun, vei fi un tata perfect atata timp cat te implicit in cresterea si educarea micutului, cat te interesezi si doresti sa afli tot mai multe despre ce inseamna sa fii tata, sa privesti atent in jurul tau la ceilalti tatici, sa iti fixezi cateva principii si reguli care tie ti se par importante si dupa care sa te ghidezi in drumul tau spre cresterea unui om frumos si bun – copilul tau.

  • Imi permit oare un copil din punct de vedere financiar? – intr-adevar, bebelusii aduc cu ei nu doar bucurii, ci si multe cheltuieli (o sa fii surprins sa constati cat de mult vei da, de exemplu, pe scutecele de unica folosinta), iar aceste cheltuieli sunt noi pentru ambii parteneri.Vestea buna este ca daca reusiti sa va organizati iscusit si veniturile, lucrurile vor decurge fara mari probleme. Vor fi situatii cand va trebui sa renuntati la anumite obiceiuri sau mici placeri, dar nici nu le vei mai privi ca pe sacrificii cand faci totul pentru micuta bucurie care rade de fiecare data cand te vede.
  • Daca lesin in timpul travaliului / nasterii? – acum sa fim realisti: nimic de pana acum din viata noastra nu ne-a pregatit pentru a face fata unui travaliu, fie ca suntem viitoarea mamica, fie ca suntem viitorul tatic. Decat daca esti medic, asistenta sau ceva adiacent si ai mai avut contact cu astfel de lucruri. Si chiar si atunci situatia este diferita pentru ca pe medic nu-l leaga nimic de pacienata, decat o simpla relati doctor – pacient. Poti participa impreuna cu sotia / partenera ta la cursuri pentru antrenament si pregatire a travaliului si astfel vei invata nu doar cum sa o ajuti pe a, ci si pe tine.
  • Sotia mea va iubi copilul mai mult decat pe mine? – vor aparea schimbari in relatia de cuplu dupa nasterea voinicului, dar asta nu inseamna ca te va iubi mai putin. Va va iubi pe amandoi. Daca insa tu masori iubirea prin timpul pe care sotia / partenera ta ti-l dedica, atunci ar cam fi cazul sa te raportezi la altceva. Cel mic, in prima perioada, ii va ocupa tot timpul, toata atentia. Dar daca si tu te implici activ in cresterea si ingrijirea copilasului, relatia voastra se va intari si e posibil chiar ca sentimentele sa fie mai puternice decat ianinte de a-l avea pe bebe.
  • Pot intr-adevar sa-l protejez pe micut? – o temere si mai mare apare atunci cand realizezi ca trebuie sa ingrijesti de o fiinta foarte delicata care nu poate sa-si poarte singura de grija. Teama de a tine copilul corect, de a-l hrani corect, a-l schimba cum trebuie si de a veghea sa nu cada sau sa se loveasca sunt normale. Dar repetitia e mama invataturii. Inainte sa nasca sotia, exerseaza cu copialsii prietenilor, citeste si intereseaza-te de cum trebuie sa te porti cu copilasul, ce tip de patut si de mobila ar fi cel mai indicat si mai confortabil si sigur pentru el.
  • Aparitia copilului va face sa dispara cu totul viata sexuala din cuplu? – sotia ta in postura de mama shimba putin lucrurile in ceea ce piveste viata voastra sexuala, dar probabil ca esti oarecum obisnuit cu aceasta schimbare inca de pe vremea cand era insarcinata. Si cel putin in perioada de inceput, atunci cand bebelusul are nevoie de atentie si prezenta mamei intr-un mod constat si destul de des, timpul pentru intimidate intre tine si partenera va fi foarte putin, spre deloc. Ea este foarte obosita, extenuat si nu va avea chef decat sa doarma. Dar stai alaturi de ea, ajut-o si cat de curand lucrurile isi vor reveni la normal.
  • Sa fii parinte inseamna sa nu mai ai timp pentru tine deloc? – in linii mari, cam asta inseamna. La urma urmei, sa fii parinte este unul dintre joburile cele mai importante, concumatore de timp, bani si energie si este pentru totdeauana. Dar nu il lua ca pe un scenariu sumbru. Va trebui, intr-adevar, sa renunti la iesirile dese si noptile cu baietii, dar asta nu inseamna ca ele nu vor mai exista. Si asta pentru ca ai alte prioritati si pentru ca iti vei da seama singur ca preferi sa stai acasa cu bebele si cu sotia si sa te bucuri de noua viata si de noul membru al familiei. Trebuie sa inveti sa-ti prioritizezi lucrurile si sa-ti mentii un echilibru sanatos intre viata de familie, in care este deja parinte si viata de societate, unde esti prieten, coleg, vecin, amic, cunostinta.

Adauga comentarii!