Independenta la varste mici

Tot ceea ce isi doresc parintii cu copii mici este sa gaseasca o modalitate in care copilul sa fie multumit si implicat, dar in acelasi timp ei sa gaseasca minutele necesare ca sa faca tot ceea ce este necesar in casa. Dupa ce ai ocupat o mare parte din timp incercand fara succes sa il implici pe copil in asistarea treburilor zilnice, ce altceva ramane de facut?

Este adevarat, avem la indemana televizorul, dar parca ai vrea sa apelezi la el ca ultima solutie si nu atat de des cat ai nevoie de momente libere. Printre solutii s-ar putea numara:


Joaca independenta

Majoritatea copiilor pana la varsta scolara prefera ca parintii sa se joace cu ei. Insa trebuie sa ii obisnuim sa se joace si singuri si sa incurajam astfel de momente. Se poate obtine asta in principal prin doua moduri

  • punand la dispozitie jucarii. In general este bine sa fie jucarii cat mai simple, care sa le permita sa le utilizeze in cat mai multe moduri. Problema este ca in general copiii se plictisesc foarte rapid de jucariile pe care le au. O solutie ca sa pastrezi elementul de noutate ar putea fi sa nu le aiba pe toate tot timpul la dispozitie.
  • lasandu-i sa se joace cu lucruri din casa care nu sunt neaparat jucarii. Copiii sunt fasinati de obiectele pe care le folosim noi: clesti de rufe, oale, linguri etc. Daca nu reprezinta un pericol pentru ei ar trebui sa ii lasam sa se joace cu ele, chiar daca dupa joaca avem un pic mai mult de strans.

Joaca dupa model

Copiii iubesc sa imite ceea ce facem. Si cu atat mai mult daca este vorba despre o idee de joaca. Prin urmare, nu avem nevoie decat de cateva idei, sa le aratam cum se face si apoi sa-i lasam sa imite. Cateva exemple:

  • le punem la dispozitie foi de hartie si creioane colorate sau acuarele
  • le dam platilina si cateva tipuri de paste. Nu le va lua mult sa isi dea seama ca poti face constructii folosindu-le.

Joaca cu mancare

La aceasta varsta incercam sa diversificam cat mai mult meniul copiilor. Si ne-am dori ca ei sa invete sa manance singuri. Asa ca este o solutie buna, indiferent cat de mult s-ar intinde masa, sa le punem in fata un meniu variat, taiat in mod potrivit, ca sa se hraneasca singuri. Este adevarat ca putem ajunge sa avem mai mult de strans dupa masa, insa castigurile de dezvoltare sunt mari si justifica efortul.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Adauga comentarii!