Care este cel mai bun moment sa incepi sa il inveti pe copil sa faca la olita

Multi parinti se plang de faptul ca procesul de a invata copilul sa foloseasca olita a fost lung si dificil. Ceea ce, din pacate, implica si prea multa mizerie. Toata lumea ar vrea ca acest proces sa se desfasoare cat mai rapid si cu putine incidente.

Momentul pe care il alegi pentru a incepe aceasta tranzitie este crucial. Iti va fi mai simplu daca vor fi indeplinite urmatoarele conditii.


Copilul sa fie suficient de mare

In general, se considera ca varsta potrivita este intre 22 si 30 de luni. Insa trebuie sa fii atenta si la copil pentru a stabili momentul. Poate, de exemplu, sa isi dea jos singur hainele de pe el? Poate sa comunice bine? Conteaza si psihic cat de pregatit se simte – vrea sa foloseasca toaleta, vorbeste despre faptul ca este un copil mare?

Vremea este calduroasa

Pe timpul verii este cel mai simplu sa faci aceasta trecere. Iar daca ai o curte la dispozitie in care sa stea fara prea multe haine pe el este si mai bine. Altfel, pana isi da jos toate straturile de haine, sansele sunt destul de mari ca pana sa ajunga la toaleta sa se fi murdarit deja.

Este o perioada linistita

Copilul trebuie sa se simta emotional linistit pentru a trece prin aceasta incercare. Asa ca nu alege o perioada in care are, de exemplu, un nou fratior sau o surioara. Nu este indicat sa o faci nici daca v-ati mutat recent sau daca este o schimbare majora in viata sa, cum ar fi faptul ca merge la gradinita.

Cand ai mult timp la dispozitie

Primele saptamani vor cere atentia ta in mod constant. Trebuie sa il supraveghezi permanent. Poti incepe, de exemplu, la inceputul unui weekend. Chiar ar fi o buna idee sa folosesti cateva din zilele tale de vacanta.

Nu alege o zi in care aveti un program foarte incarcat sau in care aveti musafiri. Cel mai bine este sa stati mai mult acasa, unde copilul stie unde este olita si isi poate forma o rutina.

Sursa foto: generationrescue.org

Citeste si

Cum este cand ii inveti pe copii sa faca la olita

Enterocolita la copii: simptome si tratament

Adauga comentarii!